Tejautomata-láz: már nem úgy fogy a házitej, mint két éve
Tejautomata-láz: már nem úgy fogy a házitej, mint két éve

Hozzávetőlegesen egy évtizeddel ezelőtt nem titkolt céllal, a hazai tej népszerűsítése és a tejellátás bővítése érdekében telepítettek tejadagoló automatákat az országban, ezek pedig gyorsan népszerűek is lettek. Az utóbbi két évben azonban veszítettek erejükből, az üzemeltetők szerint a vásárlók kényelmi szempontból inkább visszatértek a bolti tejekhez, de az is tény, hogy időközben kiöregedett egy generáció... Nyíregyházán jelenleg kilenc tejadagoló automata üzemel.

Egy kis aprópénz, aztán zöld gomb, és már folyik is a friss tehéntej az automatából. Csak Nyíregyházán kilenc ilyen gép működik, a város több pontján elszórva. Ezek magánkézben vannak, a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel kötött közterület-bérleti szerződés birtokában helyezik ki.

Tejautomaták Nyíregyházán:

– Búza tér, trafóház előtt

– Dugonics u. 6935/6. hrsz.

– Korányi F. u. 18. sz. mellett

– Szarvas u., 5210/1 Alfi-Ker ABC mellett

– Szent I. u. 71. előtt, a pavilonok között

– Templom u. 13010. hrsz.

– Északi krt. 1. sz. előtti pavilon mellett

– Kígyó u. 1., Alfi-Ker ABC mellett

– Család utcai piac előtt

Sokkal finomabb, mint a zacskós bolti tej, az ízüket össze sem lehet hasonlítani. Nekem mindig mérhetetlenül fáj a gyomrom, ha megiszok egy pohárral a boltiból, a házitejtől viszont az égvilágon semmi bajom nincs

– árulta el az egyik vásárló, Berei Gyula.

Az automatahálózat eredeti célja az volt, hogy a termelők ne legyenek annyira kiszolgáltatva a nagykereskedők által szabott áraknak. A „vastehenekben” vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, frissen fejt tejet kínálnak és hasonló vagy még olcsóbb az áruk, mint a boltinak. Ezekből ráadásul joghurt, aludttej, túró és házisajt is könnyűszerrel készíthető, szemben a hőkezelt tejjel. A vásárlók azonban visszatértek a bolti tejekhez, a tejautomata-láz pedig alábbhagyott – mondják az eladók.

Én voltam Nyíregyházán az első zászlósa a tejadagoló automatának. Állandó vásárlóim vannak, de egyértelműen látszik, hogy már nem fogy úgy, mint évekkel ezelőtt. Régen 30 méteres sor állt az automata előtt, most ez teljesen lecsökkent. Kihaltak azok az emberek, akik még ragaszkodtak a házitejhez és azt hiszem, lustábbak is lettek a vásárlók. Egyszerűbb nekik, ha bemennek a boltba és megveszik zacskóban. Pedig ezek sokkal egészségesebbek, nem tartalmaznak tartósítószert és öt perc alatt házi joghurtot lehet készíteni belőlük. Az azért nagy öröm, hogy mostanában gyerekes családok is viszik. Régen nagy keletje volt, bízom benne, hogy egyszer újra sláger lesz a házitej

– magyarázta az egyik forgalmazó, aki a régi főiskolai társától veszi a tejet már 13 éve.