Tehetségbarát város – Tehetségvonzás és megtartás

Nyíregyháza egyike annak a 13 európai városnak, amelyben már vannak kézzelfogható eredményei a tehetségvonzást és -megtartást célzó nemzetközi összefogásnak. 2022-ben még további események várnak ránk. A Talent Magnet partnerség mindent megtesz azért, hogy elérje küldetését, vagyis a városok tehetségbaráttá tételét.

Különféle fórumokon gyakran elhangzik, hogy tanulás és tapasztalatszerzés után Nyíregyháza is visszavárja a fiatalokat. Legyenek diplomások vagy szakmunkások. Sajnálatos tendencia, hogy egyre több fiatal elhagyja a szülővárosát. Ezért készülnek Eurtópa-szerte programok, melyben olyan környezetet teremt a városvezetés, hogy otthont, munkát, megbízható közlekedést, szórakozási és kulturális lehetőséget kínál a haza és visszaköltöző fiataloknak.

„Ez egy olyan összeurópai program, melyben sok nagyobb és kisváros vesz részt, melyben elsősorban az ifjúság a témakör. Az ifjúság megtartása, visszacsábítása, az ifjúság életének jobbá tétele, és itt nem csak a középiskolásokra vagy a kisebbekre gondolok. Ifjúságnak veszem 30 éves korig a kisgyerekes családokat is. Ebben szerepel Nyíregyháza is. Fontos kérdés ez városunknak. Most folyik ez a program különböző szintereken.  Közép– és hosszútávon jó lenne, ha Nyíregyházán a fiatalok hosszú időre terveznének, és itt telepednének le.” - nyilatkozta a projektről Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A 2019-ben indult európai program idén zárul, és az esztendők alatt nem csak elméleti tervek készültek, de gyakorlati útmutatók és találkozások is segítik a résztvevőket. Létrehoztak pl.egy mobilalkalmazást a fiatalok számára. Egy újabb esemény a hackathlon, vagyis üzleti ötletverseny, ahol a fiatalokat és a helyi hatóságok munkatársait hozzák össze, hogy kidolgozzák a lehetséges helyi akcióprogramot. Ennek eredményeként a tehetségmágnes fontos téma, és egyfajta párbeszéd része lett a városban.

„A Duna-menti országokat érinti, hiszen ez egy Interreg-es pályázat volt. Mivel Magyarország is a Duna mentén helyezkedik el, ezért minket is érint. Magyarországról két város is benne van. Nemcsak Nyíregyháza, hanem Szeged is. Ezen kívül Stuttgart és egy ukrán város, amely a háború miatt nem jelentkezik. Ez egy elég sokszínű társaság, akik megosztják egymással a tapasztalataikat, és igen, vannak rá összegek. Minden országnak meghatározták a költségvetését, hogy ezeket a célokat el tudják érni.” - tájékoztatott Berta-Simon Tünde, projektasszisztens.

Nyílt társaság a Diákönkormányzat, melynek tagjai részletesen beszámolnak arról, miért mennek, ha mennek, és mit várnak azért, hogy maradjanak, vagy tanulmányaik után visszaköltözzenek Nyíregyházára. A Diákparlamentben és a Helyi Tehetség Klubban van fóruma a kérdéskörnek. A Talent Magnet projektben 18 partnerváros van 13 országból, de segítiki őket tudásszolgáltató települések is. Folyamatos a tapasztalatszerzés. Idén áprilisban Stuttgartban rendeztek a partnerség képviselőivel intenzív képzést, hogy a tehetségvonzás és megtartás nagyköveteivé váljanak. Ezekben a napokban pedig Bulgáriában találkoznak a projekt tagjai, így a nyíregyháziak is elutaztak a találkozóra.