Tavaszi szünet – Az iskolaszüneti napokon is házhoz szállítják a gyerekek ebédjét
Fotó: Illusztráció

A Szociális és Köznevelési Osztály arról tájékoztatta a nyíregyházi bölcsődébe, óvodába, vagy iskolába járó gyerekek szüleit, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a szülő vagy a törvényes képviselő kérelmére, az önkormányzat biztosítja a jogosultak számára a tanítás nélküli munkanapokon a déli meleg főétkezést. A 850 jogosult gyerekből 480-an igényelték a kétnapi ebédet Nyíregyházán.

Április 14-én, csütörtökön, majd a jövő héten kedden, április 19-én, 10 és 14 óra között érkezik a meleg ebéd azoknak a gyerekeknek, akik szülei igényelték ezt. Az önkormányzattal egyébként is szerződésben álló Hungast csoport tagja, az Elamen Zrt. szállítja házhoz a lefóliázott dobozokat.

„A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekeket, azon belül pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket étkeztetjük kötelezően. Alapvetően szociális feltételekről van szó. A családban az egy főre eső jövedelmet vizsgáljuk. Ezek alapján 850 gyerek jogosult Nyíregyházán a szünidei étkeztetésre, de mindig úgy szervezzük, hogy a szülőknek ezt kérni kelljen. Most 480-an kérték, és mindig annyi adagot rendelünk meg, amennyi el is fog fogyni, ne legyen az, hogy kiszállítjuk fölöslegesen” – tájékoztatott Jászai Menyhért alpolgármester.

Akkor étkeztetnek ingyenesen az ovikban, bölcsikben, ha zárva tart az intézmény. Az iskolások esetében az év közbeni és nyári szünetek munkanapjain. A jogosultság 18 éves korig érvényes, a nyíregyházi lakóhellyel és intézményi jogviszonnyal rendelkező gyerekek, fiatalok számára.

„A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény – maga ez az intézmény vagy kategória –, melyre ha rászorulónak érzi magát valaki, egy formanyomtatványon igényelheti a jegyzőtől. Ehhez nemcsak az ingyenes étkeztetés kapcsolódhat, de pl. évente kétszer pénzbeli támogatást kapnak a családok. Az iskolakezdésnél, augusztusban, illetve novemberben. Ezen túl a szigligeti táborozásnál kedvezményt adunk ezeknek a gyerekeknek. Tehát több esetben, több támogatásnál visszaköszön az, hogy valakinek van ilyen jogosultsága, vagy pedig nincsen” – nyilatkozta az alpolgármester.

Aki úgy gondolja, hogy támogatásra jogosult, az keresse fel a szociális, illetve az ügyfélszolgálati irodát, kezdeményezze az eljárást. Az ügyintézés után a város jegyzője egy évre állapítja meg a jogosultságot. A jelentkezés folyamatos, hiszen évközben is beállhat változás a családok helyzetében.