Táplálékintolerancia-vizsgálat Nyíregyházán

A táplálékintolerancia-vizsgálatról tartottak előadásokat szakemberek a Váci Mihály Kulturális Központban. A rendezvényt a Most Élsz Egyesület szervezte. Ez a diagnosztikai eljárás ugyanis nélkülözhetetlen az autisták és sok egyéb betegséggel szenvedők körében.

JAVULHAT AZ AUTISTÁK ÉLETMINŐSÉGE

Magyarországon mintegy 100 ezer autista ember él. Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke azt mondta: számukra fontos a táplálékintolerancia-vizsgálat. Az autizmussal élők ugyanis két jellegzetes emésztési problémával küszködnek, sokuknál a gabonafehérje glutein és a tejfehérje kazein emésztése nem megfelelően történik meg, vagy szivárgó bél szindrómával rendelkeznek, és ez hatással van az idegrendszerükre.

További képekért kattintson a fotóra!

Az autisták 80–90 százaléka emésztőrendszeri problémákkal küszködik, ezért van szükségük táplálékintolerancia-vizsgálatra, amely 226-féle étel iránti érzékenységet mutat ki. A Most Élsz Egyesület elnöke azt mondja: a vizsgálat után javulhat az autisták életminősége.

AZ ÖNKORMÁNYZAT RENDELŐT BIZTOSÍT A VIZSGÁLATHOZ

A táplálékintolerancia-vizsgálat május 4-étől mindenki számára elérhető lesz Nyíregyházán. Az autizmussal élők a vizsgálatra a www.mostelsz.hu weboldalon jelentkezhetnek. A teszt elvégzéséhez az önkormányzat támogatást nyújt.
Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta: az önkormányzat a táplálékintolerancia-vizsgálat elvégzéséhez rendelőt és a teszt elvégzéséhez szükséges személyt is biztosítja a Szent István utca 14. szám alatt, ahol leveszik a vért.
A vizsgálatot bárki igénybe veheti, a Most Élsz Egyesület az autisták vizsgálatához támogatást nyújt.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)