Tanyagondnoki szolgálat – Nagy segítség a rendszer a külterületeken élők számára

Szombat reggel nyolc óráig marad életben a vörös kód Észak-Magyarországon. A hideg időjárás és a kemény éjszakai fagyok miatt adták ki a riasztást, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Nyíregyháza környékén a tanyagondnoki szolgálat is aktívan működik és segít a külterületeken élőknek.

Házhoz érkezik az ebéd Palicz Mihályné otthonába Felsősimán, a tanyagondnok erről is gondoskodik nap mint nap. Meglátogatja az időseket, beszélget velük, így a külterületeken élő szépkorúak sem érzik magukat egyedül. A szolgálat célja, hogy segítse azokat, akik elszigetelve élnek a nagyvárostól.

A műtétem után tüzelőt kellett behozni, a tűzre tenni, most fújt a nagy szél, kidöntötte az oszlopot, azt is vállalta, hogy megcsinálja a tanyagondnok. Sok mindenben segít” – mesélte Palicz Mihályné.

A rendszer működése

A tanyagondnoknak saját körzete van, ahova ebédet hord, van, akinek gyógyszert visz vagy akár be is vásárol, ha azt kérik tőlük. A tanyagondnoki rendszer célja a külterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményi hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, az elszigeteltség feloldása. Ennek főleg nagy jelentősége van a téli időszakban.

Ilyenkor napi rendszerességgel mindenkit megkérdezünk, hogy van tüzelni valója, tud-e fűteni. Ellenőrizni szoktuk, hogy füstölnek a kémények a házaknál, mert abból látjuk, hogy akkor meleg van. Ilyen dolgokban is segítünk” – nyilatkozta Mikulás Szabolcs falu- és tanyagondnok.

Vörös kód

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden jelentette be, hogy három régióban is életbe léptetik a vörös kódot a hideg időjárás miatt, így a tanyagondnokok munkája is még jelentősebb ezekben a napokban. A Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon szombat reggel nyolc óráig marad érvényben a riasztás, miután az előrejelzések szerint éjszakánként akár mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet. Ilyenkor a szociális intézetek kötelesek befogadni a bajba jutottakat, illetve arra kérik a lakosságot, hogy aki bajba jutott embert lát, hívja a diszpécserszolgálatot. Nyíregyházán a Periféria Egyesületet lehet keresni a 42/504-618-as telefonszámon.