Tábor – Ukrán gyerekek érkeztek Nyíregyházára
Fotó: Trifonov Éva

A Városháza Krúdy termében fogadták az ukrán Ivano-Frankivszk városból érkezett gyerekeket. Nyíregyháza önkormányzata a testvérvárosi kapcsolata és humanitárius segítségnyújtás keretében szervezett számukra 5 napos programokat, melyek célja, hogy élményekben gazdag táborozást nyújtsanak az otthonukban nehéz körülmények között élő tanulóknak.

A Nyíregyházi Állatparkba, az Aquarius Élményfürdőbe, illetve Máriapócsra is ellátogat az ukrán gyermekcsoport és felnőtt kísérőik az elkövetkező napokban, ahol különféle programok várják őket. Megismerik a városunk nevezetességeit, kulturális intézményeit is.

„Ezek a gyerekek mind olyan gyerekek, akiknek a szüleik a fronton részt vesznek a harcokban. Van pár gyermek, aki már elvesztette az édesapját. Ennek a szervezetnek a célja, hogy a gyerekek pozitív világszemléletét támogassa, gazdagodjanak lelkileg. Végtelenül boldogok voltunk, mikor meghallottuk, hogy a gyerekek reggel felszabadultan ébredtek, nem kellett menekülniük, nyugodtan aludtak, ez nekik már nagy dolog” – mondta Szofilkánics Judit, az Országos Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

25 gyermek és 5 felnőtt várja a programokat, melyek célja, hogy élményekben gazdag táborozást nyújtsanak az otthonukban nehéz körülmények között élő tanulóknak.

„A gyerekeknek nagyon jó érzés itt nyugodtan felkelni, amikor a hazájukban háború van és nem érzik magukat biztonságban” – mondta el Mariia Pochynok, az Ivano-Frankivszk Város Önkormányzat Innovációs Központ igazgatója.

A háború kitörése óta Nyíregyháza önkormányzata több szempontból is támogatást nyújtott az ukrán menekülteknek.

„Az első nagyváros vagyunk a határ és Magyarország között. Amikor kitört a háború tavaly, akkor nagyon sokan a határátlépés után hozzánk jöttek. Az egyetemmel volt egy szerződésünk, hogy az itt megszállni akaróknak biztosítunk szállást, ellátást. De küldtünk gyógyszerszállítmányt ki a három ukrajnai testvér- és partnervárosunkba. A gyerekeknek az ellátását, iskoláztatását is figyeli az önkormányzat, folyamatosan tart fent olyan készségeket, amelyek a menekültekkel foglalkoznak. Nyilván az egy év alatt a helyzet megváltozott, mert inkább már átutazóban vannak itt az emberek” – tette hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Nyíregyházára letelepedett menekültek gyerekei már tanulnak; óvodába, iskolába járnak, ismerkednek a magyar nyelvvel. A 3 partner- és testvérvárossal folyamatos a kapcsolattartás, legutóbb egy beregszászi kórház megsegítésére ajánlott fel az önkormányzat 500 000 forint értékű támogatást.