Érezhető akciók – Újabb változások jönnek a boltokban augusztustól

Minden vásárlót érintő változások jönnek augusztus elsejétől a boltokban. Jövő héttől megszűnik az ársapka, ehelyett 15 százalékos kötelező akciókkal találkozhatnak majd az üzletekben a vásárlók. A különböző intézkedések tovább fékezhetik az inflációt.

A kormány még 2021 őszén vezetett be árstopot egyes alapvető élelmiszerek esetében, ezt a listát aztán később bővítette, majd többször is meghosszabbította az érvényességét. Így többek között a kristálycukor, a liszt, a csirkemell és a tehéntej ára jelenleg is a 2021. október 15-ei árának felel meg. Idén júniustól pedig elindult egy kötelező akciózás is a boltokban, ez azt jelenti, hogy húsz termékkategóriában lehet olcsóbban élelmiszert vásárolni. A kereskedők kötelesek egy-egy terméket legalább tíz százalékkal kedvezőbb áron értékesíteni a megelőző egy hónapban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest.

Érezhető akciók

Elemzők szerint ezek sokat segítettek az infláció fékezésében, de a vásárlók is érzékelik, hogy olcsóbban lehet bevásárolni, mint például év elején.

Olyan 30 százalékot átlagban lehet számolni a spórolásra”, „Egyre jobban érzékeljük igen, hogy sok mindent leáraznak, nyilván ez nekünk a legjobb, de ennél még többet igényelnénk”, „Érzékelem, észreveszem mindig, hogy vannak leárazások és akciók” – ezeket mesélték a vásárlók kedd délután egy nyíregyházi üzletben.

Árfigyelő rendszer

A Gazdasági Versenyhivatal július elsejétől indította el a bolti árfigyelő rendszerét, amely hat kereskedelmi lánc több mint ezer boltjában követi nyomon a különböző termékek árait. A megfigyelt élelmiszerek ára július óta hét százalékkal csökkent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. Az árfigyelő célja, hogy az egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, és a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat, ezzel is hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez, a családok megvédéséhez – fogalmaz a minisztérium.

Újabb változások

Augusztus elsejétől majd újabb változásokra kell számítani az üzletekben, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt korábban, többek között megszűnik az árstop.

Augusztus elsejével megszűnik, ugyanakkor két fontos lépést is teszünk: a kötelező akciózás jelenleg előírt 10 százalékos mértékét megemeljük 15 százalékra. Másik fontos új szabály, hogy a kötelező akciózást kiterjesztjük azokra a termékekre is, azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az élelmiszer árstop hatálya alá estek, itt viszont nyilván nem lehet a legalacsonyabb bruttó árat figyelembe venni, mert az az élelmiszer árstopos ár volt, hanem itt a bruttó beszerzési árból fogunk kiindulni, a beszállítói árból, hogy pontos legyek, és ezt kell csökkenteni” – mondta a Kormányinfón a miniszter.

További változás, hogy augusztus elsejétől lehet SZÉP-kártyával is fizetni az üzletekben, a rendelet december 31-ig érvényes. A kormány abban bízik, hogy év végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció.