Szűrőcsapatok indulnak az oktatási intézményekbe: kezdődik a dolgozók tesztelése

Hétfőn kezdődik az oktatási és egészségügyi intézmények dolgozóinak tesztelése. A részvétel önkéntes, de mindenkit arra kérnek, hogy éljen a lehetőséggel. Az egészségügyi dolgozók egymáson is el tudják végezni a mintavételt, ezért hozzájuk csak a gyorsteszteket viszik ki.

Az oktatási és nevelési intézményekbe viszont szűrőcsapatok érkeznek. Akinek pozitív lesz az eredménye, értesítenie kell a háziorvosát és karanténba kell vonulnia. Az országos tiszti főorvos azt reméli, hogy a tesztelés hozzájárul majd a járvány terjedésének lassulásához – hangzott el az M1 Híradójában.

Október elseje óta kötelező a lázmérés minden iskolában és óvodában. A gyerekek testhőmérsékletét még a belépés előtt ellenőrzik, akinek 37,8 foknál magasabb értéket mutat a műszer, azt hazaküldhetik. Az intézkedés fő célja a járvány terjedésének a visszaszorítása.

Hétfőtől a járvány elleni védekezés egyik újabb lépéseként megkezdődik az egészségügyi és a köznevelési dolgozók tömeges tesztelése. Az egyik békéscsabai iskolában és óvodában az orvosi szobában zajlik majd a mintavétel. Az intézményvezető azt mondta: a pedagógusok döntő többsége kérte a vizsgálatot.

Azt országos tiszti főorvos azt reméli, hogy a tömeges tesztelésnek is köszönhetően megállíthatják a fertőzöttek számának további növekedését.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók egymáson is el tudják végezni a mintavételt, ezért hozzájuk csak a gyorsteszteket viszik ki. Az oktatási és nevelési intézményekbe viszont úgynevezett szűrőcsapatok érkeznek.

Akinek pozitív eredménye lesz, értesítenie kell a háziorvosát és karanténba kell vonulnia. Arról, hogy az érintett intézményben milyen intézkedésre lesz szükség, a járási hivatal népegészségügyi szakemberei döntenek.

Már péntek óta zajlik a tömeges tesztelés az országban. Elsőként a szociális dolgozók vizsgálata kezdődött meg. Az úgynevezett antigén teszt, azaz az orrból vett minta eredménye 20 perc alatt megvan. A részvétel önkéntes, de mindenkit arra kérnek, hogy éljen a lehetőséggel, mert egyelőre itthon sem lassul a fertőzés terjedése.

Ugyanis ismét csaknem 4400 embernél mutatták ki a koronavírust egy nap alatt, a szövődményekben pedig 111 krónikus beteg vesztette életét a legfrissebb adatok szerint. Jelenleg több mint százhuszonhétezren betegek. Mintegy 7 300-an vannak kórházban, közülük 618-an szorulnak gépi lélegeztetésre.

 

Forrás: hirado.hu