Szülésznő verseny – Szakmai vetélkedőt rendeztek az Egészségtudományi Karon

Szülésznő jelöltek országos szakmai versenyét indította útjára Nyíregyházán az Egészségtudományi Kar. A Dr. Hugonnai Vilma, szülésznőként dolgozó egykori bárónő tiszteletére meghirdetett egyetemi vetélkedőn öt négyfős csapat versenyzett. A szakmai programon bábatörténeti kiállítás is nyílt, majd átadták a következő évi eseményt rendező Semmelweis Orvostudományi Egyetemnek a vándorszobrot.

100 éve hunyt el Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, aki korában nem praktizálhatott, így bába lett. A grófnő tiszteletére hirdette meg, hagyományteremtő szándékkal az első szülésznői szakmai versenyt a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán az Ápolási és Szülésznői Tanszék.

„A mai versenyünk mottója a szülésznői hivatás történetéről szól. Eköré csoportosulnak a kérdések. Itt lesz tesztkitöltés, orvoslástörténet, illetve különböző ügyességi gyakorlatok” – szólt dióhéjban a szakmai verseny témáiról az Egészségtudományi Kar Ápolási és Szülésznői Tanszékének vezetője, dr. Rákóczi Ildikó.

A rendezvényt támogatta az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége is.

„Büszkén mondhatjuk, hogy Magyarországon már jelentős ideje a szülésznők is felsőfokú, főiskolai szintű végzettséget szereznek, ami azt jelenti, hogy komoly feladatokat látnak el a szülész orvosok mellett, a gyerekágyas és várandós osztályokon, illetve most már lehetőség van a várandós gondozásba is bekapcsolódniuk” – tájékoztatott Várfalvi Marianna, az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai tanácsadója.

2006 óta van szülésznőképzés a Debreceni Egyetemen. A nyíregyházi kar egyedüli oktatóhely a Dunától keletre. Emellett Budapest, Győr és Szombathely intézménye kapcsolódik még be a programba. 

„A szülés ma már átkerült a szülésznők kezébe, akik itt felsőfokú végzettséget kapnak. Az orvosok szerepe egyre kevesebb. Oktatásra, iránymutatásra vonatkozik. A családbarát elvek bevezetésével felértékelődött a szülésznők munkája. A gond az, hogy sajnos évről évre csökken a számuk, és az elmenő, kieső, nyugdíjba menők helyét nem tudják pótolni” – nyilatkozta a képzőhellyel kapcsolatban álló Jósa András Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa, dr. Papp Károly.

A verseny feladatai illeszkedtek a régi bábaképző iskolák felvételi vizsgáihoz, lesz tehát tapintásérzet, hallásvizsgálat, és összpontosítanak a team munkára is. Egy másik feladatkör a bábaság történetéhez kapcsolódik.

„Az élet legszebb ajándéka, amely közelében ott lehetnek önök. Kevés olyan hivatás van, mint az önöké, amely teljes embert kíván. Éppen ezért joggal mondható, hogy olyan szakmában vannak, melynek a felelőssége és a szépsége is óriási” – szólt köszöntőjében dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

A köszöntőt újabb köszöntők követték. Nyíregyháza alpolgármestere visszaemlékezett harmadik gyereke születésére, és arra a szülésznőre, aki felállította a szakma alapjait.

„Nagyon fontos dr. Hugonnai Vilma személye is. 175 éve született, de 100 éve halt meg, aki mind emberileg, mind szakmailag olyan példát állított elénk, amit tanítani kellene az iskolában. Korában megtehette volna, mint grófnő, hogy elutazik a kedvenc nyaralóhelyére, de egészen más utat követett mindannyiunk szerencséjére, és nemzedékeket nevelt ki” – fogalmazott a megnyitón Jászai Menyhért alpolgármester.

Bábaságtörténeti kiállítás nyílt az Egészségtudományi Kar tanulmányi épületében. Az első versenyt szervező intézmény vándorszobrot adott át a következő eseményt rendező Semmelweis Orvostudományi Egyetem képviselőjének.