Szirénapróba – Három napon át tart ellenőrzést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság
Fotó: Illusztráció

Az előírás szerint évente tart szirénapróbát a katasztrófavédelmi igazgatóság azért, hogy megfigyelje és karbantartsa a riasztórendszert.

A kedd reggeli, 9 órai indítás előtt az igazgatóság belvárosi irodájában jártunk, ahol kezelik és indítják a sziréna hangját, természetesen elektronikusan. Minden a tervek szerint alakult.

„A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság már június elején értesítette a lakosságot arról, hogy ebben a hónapban több településen, többek között Nyíregyházán is lesz szirénapróba. A nyíregyházi polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközöknek a működőképességét ellenőrzik három napon keresztül. Június 22-én, 23-án és 24-én. Nyíregyházán egyébként 24 villanymotoros sziréna található, valamint 4 központilag indítható lakossági riasztó-, tájékoztató eszköz” – mondta Rutkai-Dér Vivien, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Így fogalmazott a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Megjegyezte, hogy a 10 emeletes lakóépületek tetején, illetve a nyíregyházi városháza tetején is található ilyen szerkezet. Nyíregyháza számos pontján szólalnak meg szerdán és csütörtökön a szirénák. A jelzés 30 másodperces folyamatos, állandó magasságú hang, melyet 30 másodperc szünet, aztán ismét 30 másodperc szirénahang követ.