Színvonalas műsorral köszöntötték a szépkorúakat az Idősek Világnapján Nyíregyházán

Az Idősek Világnapja alkalmából ünnepséget rendezett Nyíregyháza önkormányzata a Váci Mihály Kulturális Központban. A szépkorú vendégeket Dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte, majd az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének néptáncosai, és a Móricz Zsigmond Színház művészei adtak műsort.


Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az Idősek Világnapját, azóta október elsejét az ő napjuknak nyilvánították. Nyíregyházán már hagyomány, hogy a világnap alkalmából ünnepséget rendeznek a szépkorúaknak. A Váci Mihály Kulturális Központ vendégeit Dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kiemelte, hogy Nyíregyházán körülbelül 20 ezer nyugdíjas él, az országban pedig 2,3 millió, így a magyarság korfája az öregedés felé tolódik. Ezért is fontos, hogy a jelen generációk odafigyeljenek az idősekre, az aktív munka után ne érezzék magukat számkivetettnek a társadalomban.

Idősügyi Tanács is működik

Nyíregyháza Önkormányzata a kötelező feladatokon túl nagyon sok önként vállalt pluszt is nyújt az időseknek, a városban például Idősügyi Tanács is működik. Fintor Károlyné titkár elmondta, 2012-ben azzal a céllal hozták létre, hogy az önkormányzat felé képviseljék az idős emberek érdekeit.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Megvitatják a közgyűlés őket érintő döntéseit, javaslatokat tesznek, és ebből mindig kialakul valami jó dolog.

Jól érzik magukat a városban

Nyíregyháza rengeteg programot, elfoglaltságot kínál nyugdíjasainak, így ők jól érzik magukat a városban. Az önkormányzat figyel az idősek egészségére, hiszen rendszeresen részt vehetnek ingyenes szűrővizsgálatokon, de színes kulturális programok is várják őket. Minden évben élettörténetet elmesélő pályázaton indulhatnak, a Szépkorúak Akadémiáján pedig ismereteiket is bővíthetik. Nyíregyházán sportprogramok is várnak az idősebbekre, például a Sportcentrum szervezésében, de a Mozdulj Nyíregyháza ingyenes programsorozat foglalkozásain is sokan vesznek részt. Az Idősek Világnapján rendezett ünnepségen a vendégeknek az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének néptáncosai, és a Móricz Zsigmond Színház művészei kedveskedtek műsorukkal.

 

Szoboszlai Tibor