Szerethető tudomány

Orvosok és természetvizsgálók, összesen százharmincnégy résztvevő támogatta Pesten 1841 tavaszán Bugát Pálnak a Magyar Természettudományi Társulat megalapítására tett előterjesztését. A későbbi alapítók akkor még nem sejtették, hogy reformkori kezdeményezésük, a tudományos ismeretterjesztés, amelyet célul tűztek maguk elé, 175 esztendőn keresztül meghatározó része lesz a magyar társadalom mindennapjainak.

 

Gazdagítja az életet

 

A nyíregyházi TIT székházban tartott találkozón többek között a tudományos társaság mai szerepéről is szó volt. Dr. Hámori József akadémikus, a TIT elnöke hangsúlyozta az ismeretterjesztés megindítása a reformkor része volt. Az akkor megkezdett munka azóta is folyamatos és szeretnék, ha továbbra is hatékony lenne.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ismeretterjesztésnek ugyanis nagyon nagy szerepe van abban, hogy az emberek figyelmét felkeltse a tudományos ismeretek iránt, hiszen általuk nemcsak sokkal könnyebbé válnak a mindennapok, hanem gazdagabbá is.

 

Kell az ismeretterjesztés

 

Az eseményen elhangzott, a tudományos ismeretterjesztés ma legalább annyira fontos, mint a reformkorban, hiszen egy kulturális megújulás zajlik. A tudományban jártas emberek pedig a társadalom alapköveit jelenthetik, ezért Nyíregyháza nemcsak segíti, de igyekszik lehetőségekkel, munkahelyekkel is megbecsülni őket – mondta a rendezvényt megnyitó köszöntőjében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – Munkahelyeket hozunk létre, ösztönözzük, támogatjuk a fiataljainkat, azokat, akik aktívak a tudományos életben, hiszen nagyon fontosak számunkra. Segítjük őket abban, hogy tudjanak ide visszatérni tanulmányaik befejezése után Nyíregyházára, ez a város jövője szempontjából az első – mondta a polgármester.

 

Jobb agyfélteke és művészet

 

A találkozó résztvevői mindezek mellett előadásokat hallhattak a TIT Jurányi Lajos Egyesületének a megye tudományos életében és az anyanyelvi ismeretterjesztésben betöltött szerepéről, megismerhették a 175 esztendeje alakult TIT mai ismeretterjesztő portfólióját, megtudhatták, milyen kapcsolat van a jobb agyfélteke és a művészetek között, továbbá betekintést nyerhettek több országos tudományos folyóirat munkásságába is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)