Szép csendben – Nyíregyházi rendező filmje került a mozikba, közönségtalálkozót tartottak

November 14 -én került a hazai mozikba a nyíregyházi születésű rendező, Nagy Zoltán filmje, a Szép csendben. A színes magyar drámát a Filmalap Inkubátor programja támogatta, főszereplője a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Máté Gábor. Csütörtökön premier előtti vetítésre és közönségtalálkozóra hívták a nézőket a Krúdy Art Moziba, mely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

A Szép csendben témája a zaklatás, a molesztálás. Amikor a rendező 2-3 éve elkezdte írni a film forgatókönyvét Horváth János Antallal, szinte villámként csapott be az alkotófolyamatba a botrányáradat. Bár eltelt pár év, lényeges változás nem történt. Ma is megesnek ugyanezek a vétkek, és ma is kérdéses az áldozat felelőssége. Egy szépen fényképezett, finoman hangolt, morális kérdéseket feszegető filmet forgatott Nagy Zoltán és operatőre Gulyás Nándor.

Nagy Zoltán rendező kameránknak elmondta:

Mindenhonnan csak az ömlött ránk, hogy ki hogyan, hányszor, mit és milyen módon, és igazából a durva részleteken csámcsogott mindenki, és nem azzal foglalkoztak, amivel kellett volna. Az pedig az, hogy mindenki megnézze, hogy egy ilyen helyzetben a saját felelőssége, vagy a szerepe az hol van! Mert közösségben történnek ezek az ügyek, és egy közösségben történik meg az, hogy erről nem beszélünk, vagy a szőnyeg alá söpörjük a problémát.

Ezért lett Szép csendben a film címe. A történet egy ifjúsági zenekar életébe vezeti be a nézőt, ahol a 18 éves Dávid, a tehetséges szólista szembesül a gyanúval, hogy az elsőéves csellista Nórival bizalmas viszonyba próbál kerülni korosodó karmesterük. Összeomlik a fiú, összeomlik a lány, a környezetükben élő felnőttek persze saját vérmérsékletük szerint – általában tagadó magatartással - viszonyulnak a helyzethez.

A rendező egy ifjúkori traumája indította az írást. Városunkban kínos kérdés lehet az eset háttere, de mindenkinek tudomásul kell venni, hogy fikciós filmről van szó, mely nemigen állíthat meg bűnösöket, csupán reagálhat tényekre.

Én szemtanúja voltam egy ilyen esetnek, szóval a trauma nem feltétlenül csak az enyém. Mint a közösség tagjában, bennem is sérülést okozott, amelyeről ma is sokszor gondolkodom, illetve bennem inkább megválaszolatlan kérdések maradtak, melyekkel a filmben is foglalkozni szeretnék. Ez egy hosszabb folyamat. Azt remélem, hogy a film kapcsán elindul egy vita, vagy egy beszélgetés arról, hogy egyáltalán hol vannak ezek a határok, honnantól számít bármi érzelmi határátlépésnek, vagy elengedhetetlenül arról van-e szó, hogy jó és rossz emberek kerülnek párharcba.

– tette hozzá a rendező.

Kérdés tehát, hogy meddig tat a barátság, a bátorítás, a szeretet, és mikor kezdődik a hatalmi visszaélés. Tulajdonképpen Nagy Zoltán szerepét alakítja Major Erik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. Pontosan tudta, hogyan áll be a téma mögé, legnagyobb félelme tehát a hegedű volt, hiszen nem csak hogy játszani, de szólistaként a legjobban neki kellett játszani.

A zenéket a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar előadásában hallják, fő motívuma Sibelius Impromtu-je, mely a munkacímét is adta a forgatás idején a filmnek. A pesti helyszínek mellett Nyíregyháza belvárosában, a Tisza-parton, Sonkádon és Szatmárcsekén is forgott a mozi.

A szakma szerint a Szép csendben a magyar Me Too film. Azt a mozgalmat jelenti, melyet az amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügye indított 2017 őszén, és a bántalmazott nőket védelmezi. Nórit, vagyis Bognár Lulut több rosta után, sok száz fiatal lány közül választotta a stáb. Szólni illő arról a szakmai alázatról is, mellyel Máté Gábor közeledett a munkához, és az első filmjüket forgató alkotókhoz.

Nagy Zoltán mögött számos nemzetközi siker szerepel már, előtte pedig épp a mostani drámával kapcsolatban két filmfesztivál, Tallin és Koppenhága. Majd jönnek az újabb mozik, talán egy tini sci-fi, vagy egy romantikus dráma magánéletről és hivatásról.