Szent Iván-éj a múzeumfaluban – Tűzugrás, csillagles és szerelmi jóslás is lesz a skanzenben

Tűzugrás, csillagles és szerelmi jóslás – Szent Iván-éjre készül a Sóstói Múzeumfalu. Június 23-án, csütörtökön 19 órától várják a vendégeket, akik egységesen, 2200 forint/fő áron vehetnek részt a programokon, többek között a Blahalouisiana koncerten és a késő esti tűzugráson.

A június 23-ról 24-ére virradó éjszakát nevezzük Szent Iván éjének, ez az év legrövidebb éjszakája. A fény és a sötétség mindig is mágikus eredettel bírt, utóbbi az elmúlást, előbbi a megújulást szimbolizálja. A pogány világban nagy jelentősége volt ennek a napnak, a tűzhöz rengeteg népszokás kapcsolódik, ezeket elevenítjük fel ilyenkor többek között az éjjeli örömtüzek gyújtásával. Ennek már sok éve hagyománya van a Sóstói Múzeumfaluban is, idén is várják a látogatókat június 23-án este hét órától.

Szerelem útja és tűzugrás

A szerelmespárokat várjuk egy szerelmi, térképes sétára, amely kapcsán, ha megtalálnak általunk kijelölt pontokat és ott lefotózzák magukat, esetleg még egy csók is elcsattan és mindezt be is mutatják nekünk, akkor ezért cserébe ajándékkal kedveskedünk, illetve szerelmi jóslást is kérhetnek. Kiderül, hogy mennyire szerencsés az ő szerelmük, hogy ezzel a párral vagy egy másik párral, lehet, hogy ez is kiderül majd a szerelmi jóslás kapcsán. A tűzugrás a legfontosabb eleme ennek az éjszakának, annak ellenére, hogy ez egy északi, déli peremszokás a magyar nyelvterületen. Annyira varázslatos és akkora ereje van, hogy szeretnénk ezt élővé tenni Szent Iván-éj alkalmával. A Nyírség Táncegyüttes egy hagyományos koreográfiával fogja előmelegíteni a talajt, a lobbanáspont tűzzsonglőr csapata meggyújtja a máglyát és amikor ez már parázslik, akkor várjuk a kedves vendégeket, akik párjukkal, kézfogással átugorhatják a tüzet. Ha kérik, akkor még a nevüket is kikiállítjuk, ezzel szeretnénk pecsételni, nyomatékosítani vagy akár megerősíteni a meglévő és új kapcsolatokat, valamint sok-sok szerencsét kívánni hozzá” – mondta Kácsor-Ignácz Gabriella a június 23-ai programok szervezője.

Színes programok

Már hagyomány a múzeumfaluban, hogy ezen az estén egy új kiállítást is megnyitnak, így lesz ez most is, az idei időszaki tárlat egy vándorkiállítás, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara biztosít, címe pedig A handlétól a grand caféig – Zsidók az 1867 és 1918 közötti magyar kereskedelemben és vendéglátásban. Este nyolc órától éjfélig a Bátorligeti-Gemini Csillagász Egyesület biztosítja a csillaglest, eközben 22 órától Blahalouisiana koncert kezdődik majd a skanzenben.

Sikeres pályázatok

Bár a múzeumfalu télen zárva tartott, a munka nem állt meg, többek között pályázatokat is készítettek, amelyek sikeresek is lettek. A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy négy pályázaton összesen 25 millió forintot nyertek, valamint a skanzen a Petőfi-emlékévhez is csatlakozott. Az egyik projektben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum 12 tehetséges diákja ismerkedett meg a hagyományos építőanyagok felhasználási lehetőségeivel, a népi műemlékek védelmének aktuális kérdéseivel. A 61 órás foglalkozássorozat idén június 30-án zárul. Szintén a Nemzeti Tehetség Program keretében kapnak támogatást a múzeumfalu szakemberei, így a muzeológusok szakmai támogatásával a dél-nyírségi Nyírvasvári községben az 1970-es évektől összegyűjtött és a helyi iskolában megőrzött tárgyakat, dokumentumokat rendszerezzük, katalogizálják, majd az itt tanuló, felső tagozatos gyerekek aktív bevonásával a lokális népi kultúra megismerését, jobb megértését lehetővé tevő tanulmányi raktárat hoznak létre.

Új kiállításokat nyitnak

A két kis pályázat mellett meg kell említenem a Petőfi 200-as pályázatunkat, amely közel 18 millió forint. Ez a pályázat lehetővé teszi, hogy a Petőfi 200 évhez kapcsolódóan szeptemberben egy új időszaki kiállítás nyíljon a múzeumfalu előterében a pénztár épületében. Ez egy interaktív kiállítás lesz, ahol Petőfi versei kerülnek az étlapra. Nem is mesélnék róla túl sokat, mert el kell jönni, meg kell tapasztalni, de a lényeg, hogy ezzel a kiállítással bekerültünk egy országos hálózatba, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai helyszínévé is váltunk és várjuk majd a vendégeket az egész ország területéről” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Régi álma válhat valóra a skanzennek, hiszen jövő év márciusára a negyedik pályázat keretéből egy kender feldolgozást bemutató állandó kiállítást tudnak majd nyitni. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásból a tiszabecsi porta istállójában nyújtanak majd betekintést ebbe a korábban közösségi tevékenységnek számító kendermunkába.

Folyamatos a táborozás

Kifejezetten aktív időszak előtt áll a Sóstói Múzeumfalu, a nyári hónapokban hat héten keresztül mintegy hatszáz diáknak szerveznek napközis tábort. Emellett pedig az Erzsébet táborok résztvevőinek is biztosítanak foglalkozásokat, így további több mint ezer gyereket látnak vendégül a skanzenben a következő hetekben.