Szemle: érzelmi zsarolás és gyógyító főúr

A történelem a főszereplő a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle nyári számában, amely hétfőn jelent meg.

Kührner Éva történész dr. Kállay Rudolf orvost, a nyíregyházi Erzsébet Közkórház első igazgatóját mutatja be tanulmányában. – Jakab Attila történész a Bessenyeiek sírhelyeit kutatta a paszabi határban. A család tagjai közül jobbára Bessenyei György testőr-író ismert, holott más jeles személyiségeik is voltak közöttük, akiknek sírhelye sem ismert.

A hajdani főúri családok belső életébe enged bepillantást a Berki Anna-Szabó Katalin történész-pszichológus szerzőpáros.  I. Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége, Lórántffy Zsuzsanna levelezése alapján mutatják be, miként élt a család az érzelmi zsarolás eszközével, hogy akaratukat érvényre tudják juttatni.

Suhajné Szoka Margit pedagógus helytörténet-kutató az újfehértói izraelita Kupferstein család történetét a mutatja be a betelepüléstől a felvirágzásig és a tönkretételükig.

A közelmúltban 90 évesen elhunyt Bánszki István pedagógus, Bessenyei-kutató nekrológját a kor- és pályatárs, Kováts Dániel irodalomtörténész írta, részletesen méltatva a közép- és főiskolai oktatótómunkát, intézményvezetői és sokoldalú publikációs tevékenységet.

A Szemle interjúját a pályáját Nyíregyházán kezdő, Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Budai Lívia operaénekessel Marik Sándor készítette. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium három diákja is bemutatkozik a megye folyóiratában: Oláh Kármen, Szilágyi Erik és Klicsu Rozi költeményeit ajánlja az olvasók figyelmébe a Szemle.