Szavazzon Ön is a 2025-ös esztendő madarára! Récék a középpontban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát. 2025-re, mintegy a klímaváltozással is fenyegetett tavak és mocsarak nagyköveteként, három récefaj: a böjti réce, a kanalas réce és nyílfarkú réce közül választhat a lakosság az egyesület honlapján 2024. július 25. 12 óráig.

Böjti réce

Eurázsiában fészkel, Délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig, elsősorban az európai lomb- és elegyes erdők, továbbá az ázsiai erdőssztyepp- és sztyepprégiókban. Fészkeléskor előnyben részesíti a sík vidéki nyílt vízfelülettel rendelkező mocsarakat és mocsárréteket, szikes tavakat, nedves réteket, a halastavi költése ritka. Előszeretettel táplálkozik sekély tocsogókon, főleg magokat, zöld növényi részeket és gerincteleneket fogyaszt. Vonuló, a telet Afrikában, a Száhel-övezetben, valamint Ázsiában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A világállománya, európai és hazai állomány is csökken.

 

Kanalas réce

Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkkörtől délre fekvő területein költ. Fészkelés során kifejezetten keresi a sekély tavakat, szikes tavakat és réteket, mocsárréteket, elsősorban ott, ahol szigeteket is talál. Valamennyi réce közül ennek a fajnak alkalmazkodott a csőre leginkább a vízfelszíni szűrögető táplálkozáshoz. Vonuló, Közép- és Nyugat-Európában, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein és Közép-Amerikában telel.  Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A világállománya csökkenő, az európai állomány stabil, míg a hazai csökkenő tendenciát mutat.

 

Nyílfarkú réce

Az északi félteke mérsékelt övi régiójának fészkelője. Fészkelés során kötődik a szikes tavakhoz és mocsarakhoz. A vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel (rovarok, rákok, kagylók) táplálkozik. Vonuló, Afrikában, Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi peremén telel. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

További részletek és szavazás az MME honlapján >>