Szaktanácsadás hétfőn az állatparkban - Tippeket kaphatnak a helyes nyúltartásról
Tippeket kaphatnak a helyes nyúltartásról

Húsvétkor nyuszik ezrei kerülnek új gazdáikhoz, s mint minden kedvencnek, nekik is megfelelő ellátásra van szükségük. A Nyíregyházi Állatpark fontos küldetésének tartja a felelős állattartás fontosságának hangsúlyozását, ezért húsvéthétfőn a magyar parasztudvarban a nyuszisimogató mellett szaktanácsadásban is részt vehetnek a látogatók, és tippeket kaphatnak a helyes nyúltartásról.

 

Többek között arról is hallhatnak majd, hogy nagyon fontos: helyesen tápláljuk kedvencünket, mert érzékeny emésztőrendszere van, és ha nem megfelelő ételt kap, könnyen megbetegedhet – magyarázta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője.

Figyeljünk az ideális étrendre

Mindig legyen tiszta víz egy önitatóban és jó minőségű, száraz széna a ketrecében. Az ideális étrend a lehető legjobban közelítse meg a természetes, alapvetően fűből (a közhiedelemmel ellentétben nem répából) álló takarmányát. A folyamatosan pótolt széna mellett hetente többször is kínáljuk meg nyúltáppal, valamint kiegészítő takarmányként különféle zöldségeket adhatunk, például fehér- és sárgarépát, paprikát, spenótot, uborkát és zellert. Káposztából vagy karalábéból csak ritkán és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak. Ha a nyuszi korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, fokozatosan kell rászoktatni arra (kb. 7–10 nap alatt) – egyszerre csakis egyféle zöldséggel próbálkozva –, hogy ne legyen hasmenése tőle. A fokozatosság rendkívül fontos minden új eledel bevezetése során. Odafigyelő gondoskodással akár 8–12 évig is élhetnek velünk hosszúfülű barátaink.