Szakrendelések továbbra is csak sürgősségi beutalóval
Szakrendelések továbbra is csak sürgősségi beutalóval

Legutóbbi lapszámunkban számoltunk be róla, hogy dr. Kásler Miklós egyedi miniszteri utasítása alapján a Szabolcs-Szat­már-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két tagkórházában, a Jósa András Oktatókórházban és a Mátészalkai Kórházban is megkezdték az egynapos sebészeti beavatkozások elindításának újraszervezését, az első ilyen műtétekre jövő héten kerülhet sor. Mindez azonban nem tévesztendő össze a szakrendelésekkel. Ezek továbbra is csak a sürgősségi beutalóval érkezőket fogadják.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokat, ami érinti a szülészet-nőgyógyászat, a szemészet, a traumatológia, az ortopédia, a sebészet, az urológia, és bizonyos gasztroenterológiai, valamint kardiológiai beavatkozásokat, előjegyzés alapján végzik jövő héttől, figyelembe véve a járványhelyzet miatt kialakult szakember-kapacitást. Vitkai Évától, a kórház sajtófőnökétől megtudtuk, hogy ez a változás a szakrendeléseket nem érinti, azokon továbbra is csak a sürgősségi beutalóval érkezőket fogadják, egyéb esetben kérik, a betegek használják a telemedicinát (telefonos orvosi konzultációt), a szakrendelők erre kijelölt telefonszámait. A rendelkezésre állási időben az intézmény honlapján megadott (folyamatosan frissülő) elérhetőségek valamelyikén vehetik fel a kapcsolatot a szakorvossal, aki ily módon diagnózist, terápiás javaslatot állíthat fel, tanácsadást, konzultációt végezhet, betegirányítást láthat el, beutalót adhat, gondozást láthat el, terápiát, rehabilitációs tevékenységet végezhet, gyógyszert írhat fel, valamint elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.

Nincs változás a vérvételeknél sem

– A vérvétel esetében ugyancsak nincs változás, ahogy eddig is, a sürgősségiek minden esetben megtörténnek – folytatta a tájékoztatást, hozzátéve, hogy Nyíregyházán a várandósok gondozását segítő vérvételi laboratórium (két egymás melletti vér­vételi helyen történik a vérvétel), a gyermeklaboratórium vérvételi szolgáltatás, illetve az onkológiai és az onkohematológiai betegek vérvételi helye továbbra is üzemel. A sebészeti tömbben üzemeltetett vérvételi helyen pedig, kivételes esetekben, leginkább a beteg egészségkárosodásának veszélyeztetése miatt halaszthatatlan laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges vérvételeket végzik el.