Szakmát adnak a kezükbe – 24 fiatal kapott lehetőséget

Az elmúlt év júniusában indult, és idén november végéig tart a Hátrányos helyzetű emberek képzése és foglalkoztatása az építőiparban Nyíregyházán című projekt, melyet a RÉV Alapítvány nyert el. A programot az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közel 145 millió forinttal támogatja. Ezzel 24 hátrányos helyzetű, munkanélküli fiatalnak nyílt lehetősége egy piacképes szakma megszerzésére és munkába állásra.

 

SZAKMÁT ÉS MUNKÁT SZEREZNEK

 

Varga Éva, a RÉV Alapítvány képzésszervezője elmondta, a program fő célja, hogy a résztvevők képzést és munkát is kapjanak. 12 kőműves és hidegburkoló, 12 pedig szárazépítő képesítést szerezhet. A képzést a MTESZ Megyei Egyesületével közösen végzik. Nagyon fontos feladat, hogy a képzés és foglalkoztatás után a résztvevők el tudjanak helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

 

JELENLEG IS DOLGOZNAK

 

Már folyik a szakképzés, a programban részt vevők jelenleg is munkaviszonyban állnak, elméleti és gyakorlati képzésben vesznek részt a tranzitfoglalkoztatási modell alapján. Eszerint gyakorlatorientált, foglalkoztatással egybekötött módszerekkel sajátítják el a szakmát.
A 21 éves, érettségizett Ritz György nagyon örült a lehetőségnek, érdekli az építőipar, szeretne szakmunkásként dolgozni ebben a szakmában.
A program résztvevői az elméleti és gyakorlati ismeretekből októberben és novemberben tehetnek vizsgát, és remélhetőleg mindannyian megállják majd a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon is.

Szoboszlai Tibor