SzakMAfest – Konferenciával zárult az esemény
Fotó: Szarka Lajos

Egyedüli összefogás nyomán született meg a szakMAfest, ami nagy sikerrel zárult az elmúlt héten, Nyíregyházán. A színes belvárosi programok mellett a délután során a Városháza szakmai konferenciának adott otthont, ahol a résztvevők jeles szakemberek társaságában vitatták meg a munkaerőpiac, a szakképzés és az agrárképzés aktualitásait.

– Az egyik oldalon vannak a nagyfoglalkoztatók, a kisebbek és a közepesek, akik szeretnének a legészszerűbb módon nyíregyházi vagy Szabolcs vármegyei dolgozókat alkalmazni. Másrészről vannak a fiatalok, különösen, akik keresik az élet útjait és itt képzelik el a jövőjüket Nyíregyházán. Nem feltétlenül találják meg a kapcsolódási pontokat. Az eddigi állásbörzék és egyéb programok, úgy éreztük, nem teljes körben fedték le mindezt és hozták meg azt az eredményt, amit mi szerettünk volna. És ez a legnagyobb dolog számunkra, hogy egy ilyen összefogás jött most létre. Mindenki hozzátette a maga részét, az ötleteit, a munkáját, a szervezését és ezért mondhatom azt, hogy ez nagy siker – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a konferencia kezdetén.

A polgármester Együttműködések Nyíregyházán a pályaorientáció és a munkaerő foglalkoztathatóságának javítása érdekében című előadásában arról is beszélt a konferencián, hogy a szabolcsi vármegyeszékhely az az egyedüli város, ahol a korfa az országos átlaghoz képest lényegesen jobb, több a fiatal, és talán ebből is adódik a másik jellemzője a városnak, hogy a képzettség és az oktatás magasan az országos átlag felett van. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a szakképzés eredményeit és fejlesztési irányait emelte ki előadásában.

– A szakképzésnek a missziója az, hogy mindenki képességeinek megfelelően elhelyezkedjen a maga területén. Egy vonzó, rugalmas, inspiráló tanulási környezetet szeretnénk teremteni. Ehhez forrás kell nekünk is. Az önkormányzatok, ha segítenek, akkor az nagyon jó számunkra, és megköszönjük. Gyakorlatilag elhivatott oktatókat szeretnénk adni ennek a rendszernek és nagyon szeretnénk, hogyha céltudatos, motivált tanulók jönnének hozzánk – emelte ki előadásában Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Az eseményen dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a magyar munkaerőpiac kihívásairól beszélt, elmondta, Magyarország felzárkózott a tagállami rangsor élmezőnyéhez.

– Hihetetlen! Valóban nem gondoltam volna, hogy ilyen mértékű változás jön létre. A munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatási ráta tekintetében is az első ötben vagyunk. Eddig mindig Máltával versenyeztünk a munkanélküliségi rátában az utolsó helyért. Ezek óriási eredmények a maga pozitív és negatív hatásaival együtt – hangsúlyozta dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A konferenciát Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium Közös Agrárpolitika végrehajtásért felelős helyettes államtitkárának előadása zárta, melyben az agrárium jelenlegi helyzetéről beszélt, és elismerően nyilatkozott a szabolcsi térség tevékenységéről, és arról, amit az itt élők elkövetnek a következő generációért, hiszen ahogy fogalmazott, az egész magyar gazdaság helyzete múlik rajtuk.

Kapcsolódó galéria

SzakMAfest konferencia 2023