Szabálytalan parkolás – Jelentős a büntetések összege
Fotó: Illusztráció

20-tól 100 ezer forintig is terjedhet a szabálytalanul parkolók büntetése. Az autósok az ingyenes parkolás kihirdetése óta gyakran figyelmen kívül hagyják a szabályokat.

 

November 4-től rendelték el az ingyenes parkolást országszerte. Azóta a közterületi fizetőparkolók díjmentesen vehetők igénybe, melynek célja elsősorban az, hogy minél kevesebben használják a tömegközlekedést, ezzel is lassítsák a vírus terjedését. Ez viszont nem azt jelenti, hogy bárki, bárhol megállhat. A KRESZ szabályai továbbra is érvényesek, tehát ahol tilos várakozni és megállni, ott továbbra sem lehet parkolni.

„Mindenki szeretne a belvárosban parkolni. Ha már egyszer megteltek a parkolók, akkor máshol kell helyet keresnünk. Ennek ellenére mindenki igyekszik a célállomáshoz a lehető legközelebb megállni, még akkor is, ha az szabálytalan. Lásd a Korzó Bevásárlóközpont környéke vagy a Szabadság tér, és ennek a szűk környezete, a NAV épületének a környéke. A belváros a legfertőzöttebb rész, tehát itt nagyon sokan parkolnak szabálytalanul, de a város többi részén is, ahol van fizetőparkoló, ennek ellenére mégis mindenki olyan helyen hagyja a kocsiját, ahol ezt a KRESZ szabályai tiltják” – így figyelmeztet Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

A belvárosban szabálytalanul parkoló vagy tiltott helyre behajtó gépkocsik vezetőivel szemben november elejétől mintegy 600 esetben intézkedtek a felügyelők, és jóval félszáz fölött szabtak ki közigazgatási bírságot.

„A bírság összege attól függ, hogy ki milyen típusú szabálytalanságot követ el, hiszen taxatíve meg van határozva. Ha valaki a megállni tilos táblánál megáll, a feljelentés alapján annak az összege 20 ezer forint, ha az elmúlt 6 hónapban nem követett el olyan szabálysértést, ami fix tarifával jár. Ha valaki ilyet elkövetett, akkor erre jönnek különböző szorzók. Tehát, alapvetően egy ilyen szabálytalan parkolás 20 ezer forint körüli összegbe kerül. De ha valaki zebra előtt parkol, akkor ez feljelentés alapján 50 ezer forint. Ha valaki rokkantparkolóban parkol és feljelentik érte, annak a díjtétele minimum 100 ezer forint” – tájékoztatott a felügyeletvezető.

A kiszabott bírság 80%-át befizették a szabálytalankodók, de a rendőrségre feljelentett esetekben az autótulajdonosok fizetési hajlandóságáról nincs adata a felügyeletvezetőnek.