Mindenünk a színház – Könyv a színházról

Vezérfonalak. A társulat. Örökös tagjaink. Ügyviteli és színpadi munkatársak, majd a Színházrajongók fejezet zárja Kováts Dénes interjúkötetét. A Mindenünk a színház több mint 270 oldala értékes ajándék lehet a karácsonyfa alá.

 

Leltár. Tulajdonképpen a Móricz Zsigmond Színház 2019-20-as évadának térképe ez a könyv. Mégis vissza- és előremutat. Álmokról, indulásról, karrierről, botlásokról és szerelmekről. Leginkább a színpad iránt érzett szerelemről. Szubjektív és olvasmányos stílusban.

„Régóta tervezünk már egy ilyen összeállítást, de az is nagyon sokat számított, hogy az EMMI kiírt egy pályázatot egy ilyen könyv megjelenésére, és a könyv költségeit tulajdonképpen ebből a pályázatból nagyrészt tudtuk fedezni. Minden színházrajongónak ajánlom, aki kíváncsi egy kicsit személyesebb dolgokra a színház dolgozóival kapcsolatban, mert olyan dolgokat tudhat meg, amit egyébként nem” – tájékoztatott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Az elegáns, keménytáblás, színes kötetet Kováts Dénes írta, aki gyakran forog a művészek között. A színház valamennyi játszóhelyén – talán még a nagyszínpadon is – kapott feladatot. Amatőr színész, műsor- vagy játékvezető képében. Egy-másfél órás beszélgetés után született meg valamennyi portré, mely természetesen fotós portréval és előadásfotóval színezi az interjúkat. Számos kulisszatitkot elárul a társulat vezetőiről és művészeiről. A színház – mármint az önálló társulat – megszületéséről, és persze az előzményekről, a Móricz Zsigmond Színház intézményeiről, és szinte valamennyi eseményéről szó van a kötetben, melyből ezer darab készült.

„Szűk év munkája van ebben, hiszen akikkel korábban interjúztam, azokat is nyilván fel kellett újítani, és megmondom őszintén, hogy bár gyakorlatilag mindőjüket ismertem, de számomra is mondtak újdonságot, sőt, ami még érdekesebb, hogy a színházon belül is többen mondták, hogy ezt vagy azt nem is tudtuk a kollégáról. Voltak, akikkel nagyon könnyű volt beszélgetni, könnyen megnyíltak. Például Horváth Viktorral, nagyon kellemes volt. Egy fiatal színművész, mégis végigfutott a pályáján. Tóth Karcsi döbbenetes őszinteséggel vallott, ugyanúgy, mint István István. Egészen őszinte, komoly és mély dolgokat is elmondtak önmagukról, pályájukról. De ott van a sok színésznő Kosik Anitától Pregitzer Fruzsináig. Mind-mind más életút. Azt is láthatjuk, hogy részben egyformán, mégis különbözően gondolkodnak a színházról, a színházcsinálásról. De egyértelmű mindegyiknél, hogy ezt csak komolyan lehet csinálni. Akárhogy is vannak hullámhegyek, hullámvölgyek, mindenük a színház, tehát nagyon szeretik azt, amit csinálnak” – mesélt a könyv készítésének körülményeiről Kováts Dénes újságíró, szerkesztő.

Így született a cím, a Mindenünk a színház.

„Azt hiszem, lefekszem, s felkelek újra.” „Vagyis legjobb lenne újra kezdeni a napot, mert ez a mai egy borzalom” – e kettős idézet Puskás Tivadartól és az Oscar szappangyárosától való, amit a darab sikere kapcsán említ a nyíregyházi közönség kedvence. A többi kedvenc visszaemlékezéseit már Önök is olvashatják, az ősszel megjelent könyvben!