Szabálytalan közműhasználat okozza a nagy esőzések idején tapasztalható akadályokat

Illegális és büntethető tett, ha valaki a szennyvízhálózatba vezeti a csapadékvizet. A nagy esőzések idején komoly gondot okoz ez a város lakóinak és a szakembereknek is.

A járványidőszak legelején tudósítottunk még arról, hogy a Nyírségvíz új intelligens szivattyútelepet helyezett üzembe a Kertvárosban, mely képes kiválogatni a vécébe dobált műanyag alapú szemetet, nedves törlőkendőt, pelenkát, akár ruhadarabokat is. Így kerülhető el a lakóépületek és szivattyútelepek dugulása. Ez és a szennyvízhálózatra illegálisan rákötött csapadékelvezetés okozza a város bizonyos részein tapasztalható akadályokat.  

„Az utóbbi időszakban, a csapadékos időjárásnak köszönhetően megszaporodtak Nyíregyháza városában is a csapadék miatti szennyvízrendszer hidraulikai túlterheléséből adódó csapadék- és szennyvízelöntések, visszaduzzadások. A szennyvízelvezető rendszer egy zárt hálózat, amely a lakosságnál, illetve közületeknél keletkező szennyvíz elvezetésére szolgál. Azt a célt szolgálja, hogy a szennyvizek egy zárt rendszeren keresztül jussanak el a szennyvíztisztító telepekre. Sajnos az utóbbi időszakban a rengeteg illegális csapadékrákötés miatt túlterhelődik a rendszere, nem erre van tervezve. Túlterhelődik, és a legkisebb ellenállású pontoknál ez a szennyvízzel kevert csapadékvíz elhagyja a szennyvízelvezető rendszert, a hálózatot. Megjelenhet az utcai csatornáknál, befolyhat garázsokba, pincékbe, vécékből is ki tud jönni alacsonyabb pontokon ez a szennyvíz, mely rendkívüli fertőzésveszélyt hordoz magában, illetve nagy anyagi gonddal is járhat” – tájékoztatott Krajecz András, a Nyírségvíz Zrt. Nyíregyházi Szennyvízüzem vezetője.

Korábban divat volt hordókba, kisebb tározókba gyűjteni az esővizet, esetleg szikkasztókat alakítottak ki. A megnövekedett fogyasztói körrel együtt jár, hogy illegálisan nem terhelhető a meglévő hálózat. Nyíregyházán külön rendszer vezeti el a csapadékot, és másik a szennyvizet. Az előbbinek a NYÍRVV, utóbbinak a Nyírségvíz Zrt. a kezelője. Most már a szakemberek rendelkezésére állnak olyan technikai megoldások, melyek megmutatják a közművek szabálytalan használóit, akiket így felelősségre lehet vonni.