Stresszcsökkentő ételek? – Igen, jól olvasod, tényleg van ilyen!

Manapság az egyik leggyakoribb probléma a stressz okozta feszültség, sok betegség kialakulását is előidézi. Sajnos már egyre fiatalabb korban kezdődik, hiszen az iskolában a terheltség következtében, fiatal felnőtteknél pedig a munkába állás nehézsége is okozhatja.


De apróbb dolgok is okozhatják, akár egy előttünk indokolatlanul 30 km/h-val haladó gépjármű vezető, vagy akár stresszforrás az is, hogy mit főzz hétvégére. Apró pillanatok, melyek rengeteg feszültséggel járnak. Javíthatunk ezen az állapoton mozgással, a szakemberek ezt a formát preferálják, de van egy jó hírem azoknak, akik nagyon szeretnek enni. A stressz étkezéssel is enyhíthető!

Az ételek a stressz ellen igen sok formában tudnak küzdeni. A szerotonin, más néven boldogság hormon szint növelésével tudjuk elérni, hogy a szervezet könnyebben dolgozza fel a nehézséget. Egy tápláló étrend segítségével, megelőzhető egy gyermek vagy felnőtt immunrendszerének megerősítése.

A sok bevezető után lássuk mik ezek az ételek…

1. Összetett szénhidrát

A szénhidrátok minden fajtája az agyat több szerotonin termelésre készteti, így kisebb az esélyed a stresszre. Teljes kiőrlésű gabonapelyhek, tészták, kenyerek tartoznak ebbe a csoportba. Segít stabilizálni, a titka, hogy folyamatosan lássuk el szervezetünket összetett szénhidráttal. A jelszó a mértékletesség!

Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a szénsavas üdítőitalok, édességek. Bár ezt a csoportot dietetikusok nem tanácsolják, de ezek az egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, és az egész napos munka közben nem vesztünk vele sok időt.

2. Végre valami gyümölcs

A narancs a kulcs, hiszen igen ismert a magas C-vitamin tartalmáról, ez pedig erősíti az immunrendszert. Hogyha egy különösen stresszes élmény közeledik, például témazáró dolgozat, vagy zárthelyi dolgozat a legnehezebb tárgyból, vagy akár a főnökkel kell beszélni, érdemes narancsot fogyasztani. (Ennél a csoportnál lehet enni bőven!)

3. Spenót

A filmekben sokszor hallottuk már, hogy a gyerekeknek nem a kedvence a spenót. Pedig Popeye is ettől lett erős! A spenótot kifejezetten ajánlják, hiszen nagyon magas a magnézium-tartalma amely nyugtatja az idegrendszert. Az alacsony magnéziumszint más problémákat is okoz, például fejfájást, és kimerültséghez is vezethet. Azért van egy jó hírem azoknak is, akik nem rajonganak ezért a zöldségért! A szükséges magnéziumot szójababbal és lazaccal is helyettesíthetjük.

4. Halak

A halak Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, fokozzák az adrenalinszintet, ami szinte azonnal segít nyugodtnak maradni. Lazacban, tonhalban is találunk zsírsavakat, és ez nem csak a stressztől véd meg, hanem a szívbetegségektől is.

5. Esti nasi

Személy szerint ez a kedvenc részem: az esti nasi. Persze mindig azt halljuk, hogy nem egészséges, de az alvás előtti étkezés segít megtartani a szerotonin-szintet így jobban is alszunk tőle. Viszont ajánlott könnyebb ételt fogyasztani, mert a nehéz ételek sajnos gyomorégést idézhetnek elő. Jó választás lehet a lekváros pirítós.

Az említett ételek mellett persze fontos, hogy rendszeresen mozogjunk. Ez nem csak klisé, tényleg jó hatással van szervezetünkre, hiszen mozgás közben adrenalin termelődik és az immunrendszerünket is ellenállóbbá tehetjük. Rendkívül jó mozgás a biciklizés, bár az őszi időkben a futást ajánlják a legtöbben. A legjobb hatás érdekében mozogj 30 percet háromszor-négyszer egy héten!


Horváth Kíra