Startol a Fitt Nyíregyháza

Hornyák Enikő, az önkormányzat sportreferense az előzményekkel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, kezdetben lakossági zumbával várták a nyíregyháziakat, ezt pedig 2013. év végén további mozgásformákkal bővítették ki. A Mozdulj Nyíregyháza! eddigi tapasztalataiból látszik, hogy nagy igény van rá, szeretik az emberek, és amellett, hogy rendszeres sportolási lehetőséget biztosít a városlakóknak, közösségépítő ereje is jelentős.

EGÉSZSÉGNEVELŐ PROGRAM

– A program indulása óta már több mint egy év telt el. Bementünk a foglalkozásokra és az oktatókkal azt tapasztaltuk, hogy milyen sokat fejlődtek mozgásukban a résztvevők és de jó lett volna megnézni, hogy honnan indultunk és most hol tartunk. Ezen gondolatból kiindulva összeállt egy team és kidolgoztuk, hogy hogyan lehetne a Mozdulj Nyíregyháza! programot egy komplex, egészségtudatos életmódra nevelő programmá tovább fejleszteni – mondta el a sportreferens. Így született meg a „Fitt Nyíregyháza” gondolata, melynek megvalósítását a város vezetése maximálisan támogatta. A program keretében szeretnénk felhívni a figyelmet az egészségtudatos életmód fontosságára és segítséget nyújtani abban, hogy a rendszeres testmozgás mellett mi mindent tudnak tenni az emberek az egészségükért. Jövő héttől szakemberek kapcsolódnak be a három leglátogatottabb Mozdulj Nyíregyháza! programba, hiszen a hétfői gerinctorna, a szerdai zumba és a szombati jóga foglalkozások előtt ingyenes egészségügyi, valamint mozgással összefüggő fizikális állapotfelmérést biztosítanak az érdeklődők számára.

FOLYAMATOS JAVULÁS

A sportreferens kifejtette, hogy a programban való bekapcsolódás önkéntes és ingyenes. Minden résztvevő kap egy regisztrációs kártyát, amire felvezetik majd az eredményeket. Első körben a városlakóknak két héten keresztül lesz lehetőségük mérésekre. Ezt követően a helyi médiákon keresztül nyolc héten át szakemberek segítik majd őket abban, hogy minél egészségtudatosabban éljenek. Ha megfogadják a tanácsokat, minden nap apró lépéseket tehetnek egészségük megőrzéséért, és pár hónap alatt pozitív változásokat érhetnek el. Május végén ugyanis a szakemberek újra megmérik őket és remélhetően adatok bizonyítják majd, hogy a rendszeres mozgás mellett az életmódbeli változás pozitív hatással van a testi-lelki egészségükre. A programon keresztül szeretnék tudatosítani a városlakókban, hogy fontos az egészségünk, és ehhez az önkormányzat megadja a segítséget, de az egyén szerepvállalása nélkül ez magában kevés. Közösen tudjuk elérni, hogy Egészséges Város lehessünk. Az viszont szakemberek véleménye alapján várható, hogy aki aktívan részt vesz a nyárig tartó programon, az nemcsak fizikai, hanem pszichés eredményeit is fogja majd látni, a Fitt Nyíregyházának! köszönhetően.

VÉRNYOMÁSCSÖKKENTÉS

Csikós Péter, a nyíregyházi egészségügyi alapellátás igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az alapellátás a szakmai támogatást fogja hozzátenni a Fitt Nyíregyháza! programhoz. Szeretnék bebizonyítani, hogy a mozgásnak nagy szerepe van az egészségmegőrzésben, ezért szűrésekkel és szaktanácsadással várják majd a városlakókat. Kifejtette, a rendszeres mozgás segítségével ugyanis nemcsak fogyást lehet elérni, hanem például a magas vérnyomás is gyógyítható.

Mérések helye és időpontja:
2015. március 2. és 9., hétfő 16.00–17.00 között BUSZACSA
2015. március 7. és 14., szombat 8.00–9.00 között Zrínyi Ilona Gimnázium
2015. március 11. és 18., szerda 17.00–18.00 között BUSZACSA

Várjuk a programba újonnan becsatlakozni vágyókat is! Tegyünk együtt az egészségért!

Bruszel Dóra