Speedmarathon Nyíregyházán – Péntek reggel elkezdődött a 24 órás ellenőrzés
Fotó: Szarka Lajos

24 órás sebességellenőrzést hajt végre a rendőrség április 21-e reggel hat órától április 22-e reggel 6 óráig az ország számos pontján, így Nyíregyházán is. A pontos ellenőrzési helyszínek a hatóság weboldalán elérhetőek, a városban összesen hét ponton állnak rendőrségi autók. A gyorshajtókra egész héten vadászott a hatóság, az akció kiemelt napja volt a pénteki, amikor az összes hazai traffipaxot használta a rendőrség.

Többek között a Bethlen Gábor utca 81. szám alatt is ellenőrizték a rendőrök az autósokat pénteken. Ez is a Speedmarathon egyik helyszíne volt. Hasonlóra lehetett számítani a Fő utcán, a Nyírszőlősi, a Debreceni és a Tokaji úton is.

Lakossági ötletek

A hatóság néhány héttel ezelőtt kérte a lakosság segítségét, bárki ajánlhatott ellenőrzési helyszíneket a Speedmarathon hetére.

„Az erre a célra létrehozott funkcionális e-mail-címre vármegyénkben 50 lakossági levél érkezett. Az elemző, értékelő munka alapján nagyon sok helyszínt indokoltnak találtunk, ahol a mai naptól sebességet mérnek a kollégák” – nyilatkozta dr. Vajtó Levente, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese.

Az egyik ilyen szakasz a 4-es Huszárok útja volt, ezt a lakosság javasolta a hatóságnak.

 

Sok a szabálytalankodó

A sebességtúllépés veszélyeire hívják fel a figyelmet a rendőrök azzal, hogy csatlakoztak az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának ROADPOL kezdeményezéséhez. Egész héten jelen voltak az utakon, bevetették az összes traffipaxot a megyében, péntek reggel 6 órakor pedig egy 24 órás ellenőrzésbe kezdtek. Pénzbírság és büntetőpont is jár a gyorshajtóknak, akik igen sokan vannak az utakon.

„A statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a sebességtúllépés vezető baleseti ok. Megyénkben a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek közül átlagosan minden harmadik-negyedik baleset gyorshajtás miatt következik be” – tette hozzá dr. Vajtó Levente.

A rendőrség honlapján mindenki eléri megyékre lebontva a táblázatokat, hogy hol kell az autósoknak még szombat reggel 6 óráig ellenőrzésre számítani.