Speciális toborzás – Pályaorientációs továbbtanulási tájékoztatót tartottak az ÉVISZ-ben
Fotó: Szarka Lajos

A katonai pályán tartalékosként, szerződésesként vagy hivatásosként is el lehet helyezkedni. A 18. életévüket betöltöttek válhatnak először tartalékossá, akár a tanulás mellett is. Mintegy havi nettó 200 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak azok a felsőoktatásban továbbtanulók, akik részt vesznek a Magyar Honvédség tartalékos programjában. Az alapkiképzést követően a civil pályájukhoz hasonló, katonai területen is elhelyezkedhetnek a sikeresen végzett és szakmát szerzett hallgatók.

Továbbtanulási lehetőségek

Pályaorientációs továbbtanulási tájékoztatót és ezzel egybekötve egy specialisták toborzást is tartottak az ÉVISZ-ben szerdán. Az iskola diákjai egy különleges, Budapestről érkező vegyi harc ezred bemutatásában ismerhettek meg különleges felszereléseket és feladatokat.

Molnár Ruben hadnagy korábban szintén ÉVISZ-es diák volt, és mivel tisztában van az iskola oktatásának színvonalával, fontosnak tartotta, hogy részt vehessen a speciális toborzó napon.

„Amiatt érkeztünk ide, hogy én is az ÉVISZ-ben tanultam, majd vegyészként végeztem és így kerültem az alakulatomhoz. Amiatt jöttünk, mert tudom jól, hogy az iskola mindig nagy hangsúlyt fektetett a szakmai oktatásra, és mi elsősorban szakembereket jöttünk ide toborozni.”

Életpálya a seregben

A tartalékosi szolgálatnak nincsenek kötöttségei, arról bármikor le lehet mondani következmények nélkül, így a továbbtanulás alatt is bármikor dönthetnek a szolgálat befejezéséről a felsőoktatásban részt vevő hallgatók. A civil szakmákban akár a pályakezdőket is várják a Honvédségnél, ugyanis a legtöbb esetben az hasznos lehet a szervezet számára is.

„2019-ben megszületett a kislányom, egy évre rá döntöttem úgy, hogy a Honvédség mellett leszerződök, így kerültem Debrecenbe. Előtte hivatásos sportolóként és edzőként tevékenykedtem, de úgy gondoltam, kiszámíthatóbb életre lenne szükségem, ezt nem bántam meg. Azért is tartottam fenn a munkaviszonyt, mert a versenyzést is tudtam folytatni, tavaly pedig a Miskolci Egyetemen elkezdtem a jogász szakot” – mondta el Kalapos Dávid őrvezető.

A rendezvényen elhangzott, a fiatalok az alapkiképzésüket követően lehetőséget kaphatnak arra is, hogy a Magyar Honvédségnél a végzettségükhöz hasonló szakterületein teljesítsenek majd szolgálatot. Választhatnak szerződéses és hivatásos pályát is, amelyek mindegyike egy kiszámítható életutat jelenthet a számukra.

Kapcsolódó galéria

Honvédségi előadás és bemutató az ÉVISZ-ben