Sokan szereznek jogosítványt
Fotó: Illusztráció

„B” kategóriás jogosítványt szereznek a legtöbben egyes szakoktatók tapasztalatai szerint. A sikeres KRESZ-vizsga után a gyakorlati vizsgára a 17. életévét betöltött személy bocsátható. Nyíregyházán jelenleg 9 vizsgaútvonal van, melyek negyedévente változnak, az új jogszabály szerint össze lesznek vonva. Jogszabályi változás lép érvénybe a „D” kategóriás jogosítvány megszerzésének tekintetében is, melyre szeptembertől „B” kategóriás jogosítvány után egyből lehet jelentkezni.

A nyári időszak alkalmával sokan szereznek jogosítványt, vagy tanulnak vezetni, ugyanis többségében fiatalok; diákok vagy egyetemisták iratkoznak az autósiskolákba, akiknek ekkor van idejük gyakorolni. Személygépkocsi esetében automata- vagy manuális váltós járművel közlekednek.

„Legtöbb esetben manuális váltós autókkal szereznek jogosítványt, de egyre többen ülnek át automataváltós autóba. Ma már ez egyre könnyebb – lásd elektromos autó, van arra is jelentkező” – mondta Vernes Árpád, a Sprint Autósiskola szakoktatója.

Nyíregyházán jelenleg 9 vizsgaútvonal van, melyek negyedévente változnak.

„Az új rendszerben össze lesznek vonva ezek az útvonalak. Ezek érintési pontok. Arra törekszünk, hogy a tanulók tudását tudjuk megmutatni, nem a körúton körbe menni” – tájékoztatott a szakoktató.

A szakoktató tapasztalatai szerint a tanulóknál a leggyakoribbak a járműkezelési nehézségek, valamint a vizsgastressz, amit az oktatók próbálnak mérsékelni.

A forgalmi vizsgát személyautó esetében sikeres KRESZ-vizsga előzi meg. Gyakran javasolják a szakoktatók, hogy a jogosítvánnyal már rendelkezők ismételjék át a közlekedésre vonatkozó szabályokat.

„Vannak jogszabályi változások, amelyeket érdemes nyomon követni, de van, ami nem változik. A stoptábla 30 év múlva is stoptábla lesz, ugyanúgy meg kell majd állni. Érdemes átnézni ezeket, szinten tartani a tudást, melyre szükség van a biztonságos közlekedéshez” – emelte ki Vernes Árpád.

A „D” kategóriás, azaz buszos jogosítványt is lehet több autósiskolában szerezni. A 91-es közlönyben már igen, de vizsgakövetelményekben még nem jelent meg az erre vonatkozó, szeptemberben érvénybe lépő új jogszabály, mely szerint a „B” kategóriás jogosítvány után egyből lehet jelentkezni a buszosra. Jelenleg csak a „C” kategóriás jogosítvány megszerzése után lehet ezt megtenni.

A „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez életkori feltételek is köthetők. Az elméleti vizsgára való jelentkezést legkorábban a 17. életévnél legfeljebb 3 hónappal fiatalabb korban lehet megtenni. A gyakorlati vizsgára bocsátás feltétele pedig a már betöltött 17. életév.