Sisakot fel! – Indul a motoros szezon

Itt a tavasz, kezdődik a motoros szezon. Egyre többen vágynak arra, hogy garázsban hagyják az autójukat és két keréken közlekedjenek, vagy akár egy-egy hosszabb hétvégi túrának is nekivágjanak. A tavasz kezdetekor persze nem elég csupán felpattanni a motorra, a közlekedés előtt meg kell győződni arról, hogy a jármű megfelelő műszaki állapotban van-e, elő kell venni a védőfelszereléseket, és nem árt gyakorolni a vezetéstechnikát.

 

ÁT KELL VIZSGÁLNI A MOTORT

 

– Mindenképpen meg kell vizsgálni, milyen állapotban vannak a gumik, de nem elég a kopást ellenőrizni, meg kell nézni a nyomást is – mondta Szász Károly, a Nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke. – Fontos, hogy a teleszkópokból ne szivárogjon az olaj, oda kell figyelni az akkumulátor állapotára és a fékek működőképességére. Ezek a biztonságos motorozás elengedhetetlen feltételei.

 

FONTOS A VÉDŐFELSZERELÉS

 

Bár Magyarországon csupán a bukósisak a motorosok számára kötelezően előírt felszerelés, a szakemberek egyéb védő eszközök használatát is javasolják. A motoros biztonságát szolgálja a protektoros védőruha, a csizma, a kesztyű és egy jól zárt bukósisak. A tavasz kezdetekor nemcsak a motoros több az utakon, megszaporodik a motoros balesetek száma is. A balesetek többsége kanyarodáskor következik be, illetve akkor, amikor a motoros egy másik járművet ki akar kerülni. A szakemberek szerint a baleseteket a megfelelő védőfelszerelésekkel és a jó vezetéstechikával el lehet kerülni.

 

VEZETÉSTECHNIKAI KÉPZÉS INDUL

 

– Nyíregyházán lehetőség nyílik vezetéstechnikai képzésre – mondta Szász Károly. – Ehhez az önkormányzat biztosítja a pályát, a képzést a Tiszavasvári úton az Esély Centrum területén tartják meg. Az oktatáshoz 11 motor áll rendelkezésre. A képzést azért tartjuk fontosnak, mert azt tapasztaljuk, hogy ott, ahol erre lehetőség nyílik, 30-35 százalékkal csökkent a motoros balesetek száma.
A vezetéstechnikai képzésre a Nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesületnél jelentkezhetnek az érdeklődők.

F.A.