Sikerrel zárult az angolai kékvércse-expedíció
A csapat (Fotó forrása: mme.hu)

Nyolc magyar, három hét, háromezer kilométer zötykölődés, negyven műholdas jeladó, egy hastífusz-fertőzés, kígyókalandok, két terrabájtnyi fotó- és videóanyag. Számokban ezzel jellemezhető a közelmúltban Angolából hazatért kékvércse-expedíció.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, március 16-án indult afrikai útjára négy magyar kutató, hogy Angolában, a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén műholdas jeladókkal szereljenek fel kék vércséket. „Meghökkentő, fordulatokkal teli utazáson vagyunk túl." – nyilatkozta Palatitz Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) projektvezetője. „Az angolai út mindkét célja megvalósult, sikerült negyven kék vércsét megjelölni GPS jeladóval, és a velünk tartó fotós és filmes stáb egyedülálló felvételeket készített a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén."

A befogott kék vércsék mérlegelésénél kiderült, hogy a tavaszi vonulásra 30% extra tartalékkal készülnek a madarak – és mindezt a rajzó termeszekből merítik. A jeladózás első tapasztalata szerint nemcsak a gyülekezőhely közvetlen közelében vadásznak és nem is minden nap alszanak ugyanazon a helyen. Éjjellátóinkkal megfigyeltük, hogy a kék vércsék képesek az emberi szem számára teljes sötétségben is vadászni a levegőben.

Sajnos továbbra is komoly méreteket ölt a két fő veszélyforrás: a vadászatuk és a fakivágás, erre kell összpontosítani a jövőbeni védelmi erőfeszítéseket.    

A munka persze nem ért véget a hazaérkezéssel. A magunkkal hozott felvételeket arra fogjuk használni, hogy anyagi támogatást szerezzünk egy természetvédelmi program számára. Első lépésben mindenki számára meg kell mutatnunk a csodát, ami idáig még a szakemberek elől is rejtve maradt. Filmes partnereket és bemutatóhelyet kell találnunk, hogy a 360 fokban átélhető, térélményű film, amit a stáb leforgatott, minél több emberhez eljuthasson. Bízunk benne, hogy ez sikerülni fog, mert eddig is magyar céges és külföldi támogatók segítségével haladtunk előre ezen a kalandos ösvényen.

További részletek és fotók: https://www.mme.hu/sikerrel-zarult-az-angolai-kekvercse-expedicio     

 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület