Sikeres a TELEVONAT - olcsó, gyors, biztonságos

Szeptember végi indulása óta egyre népszerűbb a MÁV-START új szolgáltatása, a TELEVONAT. A Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestig közlekedő modern, két egységes FLIRT motorvonaton az egyedi, kedvező ár mellett garantált az ülőhely, mivel a rendelkezésre álló 400 ülésnél több menetjegyet nem értékesít a vasúttársaság.

A TELEVONAT az elmúlt hónapokban számos alkalommal 90% feletti kihasználtsággal közlekedett. A november 4-i hosszú hétvégén pedig közel 600-an utaztak a TELEVONATTAL, ezért az utazási igényekhez igazodva, a szokásos kettő helyett három egységből állt a szerelvény.

A vasárnaponként 17 óra 8 perckor induló TELEVONAT Nyíregyházától Budapest-Nyugati pályaudvarig csak három helyen: Debrecenben, Kőbánya-Kispesten és Zugló vasútállomáson áll meg, a Nyugatiba 20:27-kor érkezik. A különleges mentesítő járat kizárólag speciális, úgynevezett TELEVONAT-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490 forint, Debrecenből 2210 forintba kerül, de még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló csatornák valamelyikén, például jegyautomatánál váltja meg a jegyét. A TELEVONAT-tal történő utazáshoz más kedvezmény nem vehető igénybe, így például START Klub VIP vagy Prémium kártya sem használható fel. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltása a vonat menetrend szerinti indulása előtt legkésőbb egy órával kezdeményezhető.

Az ülőhelyeket az utasok érkezési sorrendben a jegyeken feltüntetett egységben foglalhatják el. A járaton kutya (kivéve segítő- és rendőrségi kutya), valamint kerékpár nem szállítható.

Az eddigi adatok azt mutatják, a fiatalok használják ki leginkább az új távolsági szolgáltatást, hiszen sok olyan nyíregyházi diák van, aki a fővárosban tanul valamely' egyetemen vagy főiskolán. A vonat a kor körülményeinek megfelel, hiszen korszerű utastájékoztató rendszerrel rendelkezik, légkondicionált, alacsony padlós, így megkönnyíti a kerekesszékkel való közlekedést is, valamint a babakocsik fogadását és elérhető WIFI szolgáltatást biztosítanak az utazás alatt.

Már januárra is lehet a TELEVONAT-ra elővételben jegyet váltani, akár a Máv-csoport honlapján, vagy akár a Vonatinfó alkalmazás segítségével. A vasúttársaság az elővételi adatokat folyamatosan nyomon követi, és igény esetén egy további egységgel, közel 600 főre bővíti ki a TELEVONAT kapacitását.

Horváth Kíra

(Fotó: archív)