Semmelweis-ünnepség a nyíregyházi kórházban – Köszönet az egészségügyieknek
Fotó: Szarka Lajos

A koronavírusban szolgálatot teljesítő orvosok, ápolók, egészségügyi szakdolgozók és a technikai személyzet képviselőinek mondott köszönetet a megyei kórház vezetése, és adott át jutalmat hűségük elismeréseként.

Ez a Semmelweis-nap most más, mint a korábbiak – kezdte köszöntőjét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgatója. Ha figyelembe vesszük, hogy a világon egy járvány seper végig, nem csoda, hogy a mi nagy intézményünk is a szokásostól egy kicsit másképp ünnepel. A szeretet, amit a munkatársaink iránt érzünk, nem lehet független a COVID-tól.

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta:

„Nagyon nehéz és nagyon komoly munkán vagyunk túl. Reménykedünk, hogy most már a vége felé járunk, bízunk benne, hogy az ígért őszi újraindulás csökkentett lesz, vagy egyáltalán nem fog előfordulni. Nagyon érdekes párhuzamot lehet vonni Semmelweis Ignác és a COVID-járvány között, amikor megtanultak az országban kezet mosni az emberek, hogyan is kell tisztálkodni bizonyos szituációkban és találkozások után. Most, amikor 31 embert ünneplünk az intézményünkben, szeretnénk mindenkit megünnepelni, de erre nincs mód természetesen.”

Számos háttérben dolgozó ember, dietetikus, ápoló, szállító, takarító, egészségügyi szervező és orvos is részt vett az elmúlt hónapok embert próbáló munkájában.

Dr. Lipták Attila kardiológus kiemelte azt is:

„Nyilván, először féltünk mindnyájan, akik a COVID-részlegen dolgoztunk, azt követően a segíteni akarás, ami bennünk volt, hogy jól csináljuk, amit csináltunk. Hál’ istennek, azt tudom mondani, hogy az összes kollégával, akivel együtt dolgoztam, szuperül sikerült lemenedzselni ezt a COVID-járványt itt, Nyíregyházán.”

A kitüntetettek között Rédei Gabriella adatszolgáltatási koordinátor hozzátette:

„Nagyon-nagyon sok területnek az összehangolt munkája tette azt lehetővé, hogy remélhetőleg minden akadályt zökkenőmentesen tudtunk venni, és napra készen tudtuk az adatokat szolgáltatni. Mást és sokkal több adatot kértek be, mint általában, ezért volt szükség sok területnek az összehangolt munkájára.”

„Sok minden újat láttunk, nagyon sok kollégával találkoztunk, különböző szakterületekről, reumatológiáról, szemészetről, belgyógyászokkal találkoztunk, ugye én kardiológusként voltam itt. Nagyon jó kis csapat kovácsolódott össze, és nagyon sokat tanultunk egymástól is szerintem” – mondta Lipták doktor.

A legtöbb kolléga példát mutatott hűségével, helytállásával, amikor plusz munkát vállaltak, és megkérdezték, hol tudnak segíteni. Ez az emberi magatartás az, ami egy intézményt összetart – fogalmazott a főigazgató. „A COVID-osztályt akkor fogjuk bezárni, amikor erre majd az egészségügyi kormányzat – az EMMI – részéről egyfajta utasítást kapunk. Most a COVID-ágyak 80%-át tudjuk felszabadítani, 20%-át még tartanunk kell. A járvány még itt van közöttünk, föl-fölbukkan még a megyében is, tehát ezt nekünk kezelnünk kell. Időpontot had ne mondjak ezzel kapcsolatban, reménykedjünk benne, hogy rövidesen” – adott hírt a folytatásról dr. Adorján Gusztáv.

Minden beteg nevében nyugodtabb és csendesebb ünnepet kívánunk a jövőben az egészségügyben dolgozóknak, akikre nagyon sokan hálával gondolnak!

Kapcsolódó galéria

Semmelweis Nap 2020