Segítségnyújtás elmulasztása miatt pénzbüntetésre ítélte a vádlottat a bíróság
Segítségnyújtás elmulasztása miatt pénzbüntetésre ítélte a vádlottat a bíróság

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. december 11-én segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt II. rendű R.D.Z. vádlottat 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2020. május 23-án utasként utazott abban az autóban, akinek sofőrje az esti órákban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd Nyíregyháza lakott területén, a Korányi Frigyes út melletti szervízúton kivilágítatlanul közlekedve elütött egy kerékpárost.

Annak ellenére, hogy a két férfi észlelte az ütközést és az autóval a sofőr meg is állt a helyszínen, anélkül, hogy tőlük elvárható segítséget nyújtottak volna a füves útpadkára zuhant sértett felé, elhagyták a helyszínt. Az ütközéstől a kerékpáros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban elhunyt.

Az autó sofőrjét a Nyíregyházi Járásbíróság 2020. november 25-én jogerős ítéletével halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év 8 hónap börtönbüntetésre, 4 év járművezetéstől eltiltás és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így jogerős.

 

 

dr. Resán Dalma

sajtószóvivő