Segélyakciót indít a Katolikus Karitász – Legyen öröm az iskolakezdés!

Segélyakciót indít a Katolikus Karitász – Legyen öröm az iskolakezdés!
Fotó: Illusztráció

A nyári szünidő javában tart még, ám néhány hét múlva kezdődik az új tanév. Az iskolakezdés minden évben komoly megterhelést jelent a gyermekes családoknak. A Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés címmel segélyakciót indított augusztus 1-től.

Mennyibe kerül az iskolatáska, a ruházat, egy cipő vagy a tanszercsomag? Mit kell egy tornazsákba? Mit tartalmazzon a tisztasági csomag? Hogyan fedezze a család ezt az egyszeri, de magas költséget? A kérdéseket sorolhatnánk vég nélkül, de a legnagyobb kérdés, hogy a szerény anyagi lehetőségek között élő családok, tudják-e, illetve miből tudják mindezeket finanszírozni.

Hitelből iskolakezdés?

Több mint 1 millió diák indul iskolába szeptemberben. Sok gyermek megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi az iskolát, sokaknak tehetségük ellenére nincs lehetőségük részt venni a fakultatív órákon vagy épp korrepetáláson. Számos család a megélhetés költségeit csökkenti, kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára vagy nem fizeti be a szolgáltatási számlákat, hogy az iskolai költségeket rendezni tudják. Más családok hitelből oldják meg az iskolakezdést és súlyos terhet jelent számukra a részletek.

6000 gyermeknek segítenek

A Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés! címmel segélyakciót indított augusztus 1-től. A szervezet célja, hogy országos összefogás során mintegy 6000 gyermeknek segíthessenek még az iskolakezdés első napjaiban. A Karitász segélyakciójával nem csupán az eszközök beszerzését segíti, de az önkéntesek személyes jelenlétével, a tanévközben való folyamatos kapcsolattartással egész tanév során biztonságot adnak a családoknak, és szükség szerint segítik őket a mindennapi terhek könnyítésében. Az akcióhoz csatlakozni a 1356-os adományvonal hívásával lehet, amely alkalmanként 500 forint támogatást jelent, online, vagy bankszámlaszámra utalással. Katolikus Karitász egyházmegyei központjai örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat, tornafelszerelést, és olyan taneszközöket, amelyek szükségesek a diákok számára – tolltartó, tisztasági felszerelés, tornazsák. Mintegy 25 millió forintból 5000 iskolás gyermek támogatása tud megvalósulni.

Külhoni településeken is

A támogatások, tanszerek átadása augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban lesz. A Katolikus Karitász külhoni magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak, iskolatáskákat, tanszereket visz több kárpátaljai és vajdasági településre is. A szervezet iskolakezdési akciója augusztus 1-től szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.