Segédkönyvtáros képzés Nyíregyházán – Állomány és katalógus

440 órás, költségtérítéses segédkönyvtáros képzésre várja a jelentkezőket a Móricz Zsigmond Könyvtár. A tanfolyam szeptember végétől 2023. június közepéig tart. A jelentkezési határidő szeptember 7.

 

Nemcsak a megyéből, de a régióból is várják a segédkönyvtáros képzésre az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Maximum 25 szakember kedvezményes felkészítésére kapott minisztériumi támogatást az intézmény. Az informatikus könyvtáros–könyvtáros szakma egyetemi végzettséghez kötődik, emellett van az OKJ-s segédkönyvtáros képzés. Ez egyéves oktatás, melyet most kedvezményesen lehet igénybe venni Nyíregyházán.

„A feladata az, hogy okleveles, tehát diplomás könyvtáros ellenőrzése és jóváhagyása mellett a nyilvános és nem nyilvános könyvtárakban el tudja látni a könyvtári feladatokat, illetve kisebb települési, iskolai helyeken a feladatok végrehajtásával önállóan is működtetni tudja a könyvtárakat. Tehát részt vesz az olvasók információval való ellátásában. Dokumentumokat szolgáltat és könyvtári szolgáltatásokat biztosít az adott helyen. Tehát tisztában van a könyvtártörténettel, ismeri a dokumentumokat, azok csoportjait, jellemzőit, a nyilvános könyvtárak működési feltételeit, dokumentumait. Tud tájékoztatni, állományt feltárni, védelmezni és őrizni, állományt gyarapítani” – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

A könyvtári állomány feltárása a dokumentumok beszerzését, gyarapítását jelenti. Az állomány áttekintése és a katalógus használata is az alapvető könyvtárosi feladatok közé tartozik, mellyel a segédkönyvtáros képzés után tisztában lesz az érdeklődő.

„A megyei könyvtárakban szükség van egyetemi diplomával, szakképesítéssel rendelkező könyvtárosokra. Ők irányítják a segédkönyvtárosok munkáját. Természetesen vannak olyan munkafolyamatok, amelyekhez elegendő segédkönyvtáros képzés, vagy a régebbi könyvtáros asszisztens képzés. Egy nagyobb rendszerben ez megfelelő, illetve egy kistelepülési szolgáltatóhelyen a segédkönyvtáros képzéssel önállóan tud könyvtári munkát végezni” – mondta az igazgató.

Folyamatosan szükség van könyvtárosokra. De ezt figyelembe véve sem beszélhetünk szakemberhiányról, hiszen időről időre érkeznek újabb és újabb jelentkezők és önéletrajzok. Emellett tudnivaló, hogy bármilyen diploma mellett a segédkönyvtáros képzés kiegészítésével szinte bárki alkalmas a feladatra, akár megyei könyvtárban is. Az oktatás 440 óra, melyből 340 óra kontakt, 100 pedig gyakorlat, 2022. szeptember 26. és 2023. június 16. között. Jelentkezni lehet a könyvtár központi számán, a 42/598-880-as szám 118-as mellékén, vagy a 06-70/508-7630-as telefonon, illetve az uray.melinda@gmail.com e-mail-címen.