Ezüstgerely-díj – Sportpályázaton nyert Szepessy Béla képzőművész
Fotó: Szarka Lajos

A Magyar Olimpiai Bizottság pályázatán Ezüstgerely-díjat nyert a nyíregyházi grafikusművész, Szepessy Béla. Alkotása, a Circus Maximus lett a képzőművészeti kategória fődíjasa. A Nyíregyházi Egyetem Krúdy Gyula-díjas intézet igazgatója tavasszal elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is.

A Magyar Olimpiai Bizottság kétévente összművészeti pályázatot hirdet. Az irodalom, a képzőművészet, a fotó és több művészeti ág is lehetőséget kap, kifejezetten sport témájú alkotások bemutatására. A legjobbakat díjazzák az Ezüstgerely-díjjal.

„Nyilván itt a sportot tágabb értelemben kell értelmezni, hiszen absztrakt alkotások éppúgy benne vannak, tehát olyan művek alkotására buzdítanak, amely az emberi kitartást, a sport összes értelmét összevetve hangsúlyozzák. Erre készítettem egy alkotást, mely a sportot a cirkusz oldaláról fogta meg. A cirkusz, amely eredetileg egyfajta szakralitás ugyanúgy volt, mint szórakoztatás. Egyben az egyén álló- és küzdőképességének a bemutatása is. Ezt emelték piedesztálra az ókortól kezdve napjainkig, és ezeket az elemeket szedtem össze egy nagy kör alakú kompozícióban, ez nyerte el a zsűri tetszését, és így a képzőművészeti kategória fődíját kaptam” – fogalmazott a díj kapcsán dr. Szepessy Béla grafikusművész. 

A Circus Maximus egy négydarabos sorozat, és ennek egy képe nyert, mely kifejezetten erre a pályázatra készült, de 2021 májusában látta már a Városi Galéria közönsége. A fényes ünnepségre érkező művészt több meglepetés is érte az esemény előtt.

Az ünnepélyes díjátadás a Sportmúzeumban volt, melynek bejáratát kereste, amikor szembe jött vele egykori barátja, a nyíregyházi, ma Szentendrén élő művész, Bihon Győző.

„Az akkori fiatalkoromban négyen voltunk jelentősebb kezdők. Meg kell említeni őket, mert megérdemlik. Bullás József, Kerekes Elek, Bihon Győző és jómagam, illetve csatlakozott még hozzánk Horváth Magdolna, aki később a galériának volt a vezetője. Mi együttesen jártunk Berecz András szakkörébe. Összetalálkoztam tehát Bihon Győzővel és kedves feleségével, akik tudták, hova kell menni, és így mentünk fel a díjátadásra. Meglepődve tapasztaltam – mert semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptam –, hogy elnyertem a fődíjat, de a 2. helyezett Gulyás Andi lett, Bihon Győző barátom felesége, így az öröm dupla volt. És ez pluszban dicsőség Nyíregyházának is” – mondta Szepessy Béla.

A kétévente kiírt pályázatra 171 alkotó 538 pályaműve érkezett. A díjakat a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó adta át, és köszöntőjében kiemelte, hogy a sport és a művészet is a kultúra része.

Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Rajz és Vizuális Kommunikáció Intézetének igazgatója, a Nyíregyházi Fametsző Művésztelep vezetője, Nyíregyháza Krúdy-díjas művésze tavasszal megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is.