Sajtkészítő workshop

Újabb izgalmas mesterséggel ismerkedtek meg a turisták a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett sajtkészítő szakkörön, mely a „Visegrádi Alap – helyi termékek a turizmusban” című pályázat keretein belül valósult meg. A programok célja, hogy Nyíregyháza nagy és népszerű attrakciói mellett bővítsék a kínálatot, melyek miatt érdemes városunkba látogatni.

Szappankészítés, majd fazekasság. Így indult a nyár a TDM Iroda programjain. Az egyes workshopokon a résztvevőknek bemutatják a helyi kézműves termékeket, majd aktívan be is kapcsolódhatnak az előállítás folyamatába. Pénteken a Marsalkó Tanyára látogattak el a résztvevők, ahol frissen fejt tejből, ízesített sajtokat, gomolyát készítettek.

„Nagyon nagy kedvenc a gyúrt-hevített parenyica sajtok között a sajtrúd, a sörpálca, az érleltebb sajtok között a 4-5 héten keresztül érlelt klasszik néven futott trappista jellegű sajt – ami gyakorlatilag a hétköznapok hőse. A 6 hónapos tirpák sajtot sokan keresik, csakúgy, mint az ementáli sajtot. Úgy látjuk, az emberek örülnek, hogy GMO- és e-mentes termékekkel várjuk őket” – mondta Marsalkó Gábor okleveles sajtkészítő.

A programok célja, hogy Nyíregyháza nagy és népszerű attrakciói mellett bővítsék a kínálatot, melyek miatt érdemes városunkba látogatni.

„Ezt a kezdeményezést mi azért indítottuk, hogy közelebb hozzuk a helyi termelőket, kézműveseket a turistákhoz és a lakossághoz. Nagyon jó a légkör, az emberek közelebbről megismerhetik egy-egy munkafolyamat lépéseit. Azt vettük észre, hogy a felnőttek olyan örömmel készítik a termékeiket, mint a gyerekek” – nyilatkozta Tatár Anikó front office menedzser.

A pénteki volt az utolsó szakkör, de a pályázat még nem zárult le. A workshopokon elkészült saját, egyedi termékeiket – mind a szappant, kerámia tálat, vagy sajtot – a résztvevők haza is vihették.