Iskolakezdés – Több kisgyermekes család részesülhet támogatásokban
Fotó: Illusztráció

Több kisgyermekes család vagy egyetemi hallgató részesülhet az önkormányzat iskolakezdési támogatásaiban. Idén utalvánnyal, tanszerekkel, bérletfinanszírozással, étkezési térítési díjkedvezménnyel, ösztöndíjakkal segít a város. A támogatásokat a rászorulók, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők igényelhetik, utóbbi megállapításához az augusztus 1-i állapotot veszik figyelembe.

Napokon belül megtelnek az iskolapadok, így a szülők számára aktuális többek között a tanszervásárlás, az étkeztetés és az iskolába való eljutás kérdéskörei. Nyíregyháza önkormányzata több fronton tud támogatást nyújtani azon családoknak, akik arra rászorulnak. Első körben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak 6000, illetve 6500 forintot kapnak utalvány formájában.

„Erre figyeljenek oda a szülők, mert augusztus 25-től 31-ig kézbesíti számukra a posta. Aki nem kapja meg, vagy nem veszi át, arról mi kapunk egy listát és őket ki fogjuk értesíteni külön, hogy hogyan tudják átvenni. Novemberben kapnak majd egy újabb utalványt, ez körülbelül 800 gyermeket érint, és nagyon fontos számukra ez a segítség” – emelte ki Jászai Menyhért alpolgármester.

Tanszercsomagot kapnak

Az alsó tagozatosok immár 9 éve támogatásként tanszercsomagot kapnak az iskolakezdéshez, a fedezetet az önkormányzat saját forrásból a 2023. évi költségvetésében biztosítja.

„Gyakorlatilag minden olyan tanszert tartalmaz, mely az iskolakezdéshez szükséges, alig kell majd kiegészíteni. Tudjuk, hogy állami vonalon az ingyenes tankönyv ehhez hozzá csatlakozik. Ez nagyon nagy segítség annak a közel 4500 gyermeknek, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik és Nyíregyházán jár iskolába” – nyilatkozta Jászai Menyhért.

Bérlettámogatás, étkezési térítési díjkedvezmény

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők 50%-os, a halmozottan hátrányos helyzetűek 80%-os bérlettámogatást kapnak a helyi autóbusszal történő közlekedéshez. Április 1-től bevezették az étkezési térítési díjtámogatást, mely elsősorban azon általános és középiskolai korosztály számára nyújt segítséget, akik egyéb módon nem részesülnek kedvezményben.

„Sokan valamilyen jogcímen nem fizetnek étkezési költséget. Például az óvodában a gyerekek 70–80%-a nem fizet az étkezésért, mert olyan magasan van megállapítva a jövedelmi határ, hogy beleférnek. Viszont a gyakorlati tapasztalat, hogy többen kimaradhatnak ebből, nekik települési támogatáson belül külön kategóriát állapítottunk meg, ezt most teszteljük, meglátjuk, mennyien fogják igényelni.”

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításához az augusztus 1-i állapotot veszik figyelembe. Aki úgy érzi, hogy rászorul a támogatásra, melyet a jövőre vonatkozóan igénybe venne, a jegyzőnél szükséges kezdeményeznie az eljárást.

„Érdemes végiggondolni otthon a család helyzetét, és ha ehhez kell segítség, akkor a Családsegítő Központ vagy az okmányirodában található szociális ügyfélszolgálati iroda ad ehhez segítséget, hogy milyen feltételei vannak az igénylésnek” – mondta az alpolgármester.

Jelenleg közel 800 gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

„Ezt a kedvezményt határozatban állapítja meg a jegyző, de különböző időpontokban. Ha valakinek lejár, de még mindig jogosult, akkor kérje újra! Meg kell rendelni az utalványt, ki kell kézbesíteni. Ennek van egy logisztikája, ezért az augusztus 1-i állapotokat tudjuk figyelembe venni, aki akkor rendelkezett a gyermekvédelmi kedvezménnyel” – tette hozzá Jászai Menyhért.

Az egyetemisták számára nyújtott támogatások

A kisebbek mellett az önkormányzat Rászoruló Hallgatókért Közalapítványa évek óta egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt a felsőfokú tanulmányokat folytató rászoruló egyetemisták részére. A közalapítvány kuratóriuma minden évben két alkalommal tesz közzé felhívást a támogatás elnyerésére. Legalább 5 éve állandó nyíregyházi lakóhellyel, első diplomára irányuló hallgatói jogviszonnyal, jó tanulmányi eredménnyel rendelkezők, a családjában egy főre jutó nettó jövedelemtől függően pályázhatnak az egyetemisták.

Ezen kívül a Bursa Hungarica ösztöndíj keretein belül egy évre havonta állami és önkormányzati támogatást kapnak a pályázatot elnyertek. Nyíregyházán az ösztöndíjra fordított keretösszeg 5 millió forint.