Saját autóját tankolta munkáltatója pénzén a vádlott

Saját autóját tankolta munkáltatója pénzén a vádlott

A vádirat szerint a vádlott középvezetőként dolgozott egy mátészalkai építőipari cégnél. Mivel a cég az ország különböző pontjain vállalt munkát, ahová a dolgozókat céges autóval szállították, ezért a munkáltató átadott egy olyan üzemanyagkártyát a vádlottnak, amivel az egyes munkaterületeken megtankolhatta a munkagépeket, illetve a céges autót. Az így vásárolt üzemanyag ellenértékét a munkáltató havonta kifizette a benzinkutaknak. Ugyanakkor a vádlott 2011. és 2016. között az üzemanyagkártyát 58 esetben a munkáltatója engedélye nélkül arra használt, hogy a saját gépkocsijába vásároljon benzint. Így összesen 2776 liter benzint vett meg, aminek az értéke közel 1.100.000,- forint.

 

Az üzemanyag eltulajdonítása akkor derült ki, amikor egy munkahelyi konfliktus miatt a munkáltató évekre visszamenőleg áttekintette a vádlott által használt üzemanyagkártya forgalmát, és megállapította, hogy azzal kirívóan nagy mennyiségben vásároltak benzint munkaszüneti napokon is, illetve olyan benzinkutakon, amelyek távol estek a munkaterületektől.

 

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, és a munkáltató kárát is megtérítette.

 

Erre tekintettel a Mátészalkai Járásbíróság a napokban jogerősen 360.000,- forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat a hosszú időn át elkövetett sikkasztás bűntette miatt.