Rugalmas munkaidő?! – Az igényekről is szóltak ma egy munkaerő-piaci eseményen

A női foglalkoztatás terén, valamint a családbarát és rugalmas foglalkoztatási formák mellett elkötelezett, megváltozott munkaképességű munkavállalókat is foglalkoztató munkáltatókat és érdeklődőket is vártak ma a Magyar Vöröskereszt Család és Karrierpont és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ szakmai találkozójára.

Munkaerő-piaci tanácsadás, képzések, tréningek, kompetencia mérés, munkáltatói felkészítés – ezek mind elérhetőek a nyíregyházi Család és Karrierpontban, mondta Dudás Mariann szakmai vezető.

Az a tapasztalatunk, hogy Kelet-Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem túl elterjedtek az atipikus munkavégzési formák. Mi ezeket szeretnénk népszerűsíteni, egy kis szemléletformálást adni a munkáltatók részre, mert a munkavállalók szeretnének rugalmasabb munkakörökben munkát vállalni – akár a nők, akár a megváltozott munkaképességű emberek. Ezt a rendezvényt most nyitó jelleggel itt, a megyeszékhelyen hívtuk életre, de szeretnénk kivinni a megye 8 nagyobb településére is majd a 2020-as évtől.

A női foglalkoztatás terén, valamint a családbarát és rugalmas foglalkoztatási formák mellett elkötelezett, megváltozott munkaképességű munkavállalókat is foglalkoztató munkáltatókat és érdeklődőket is vártak a rendezvényre. Petrus József fogyatékosságügyi tanácsadó elmondta:

A megváltozott munkaképességű embereknek legalább 55%-a rendelkezik középfokú végzettséggel és több mint 6%-ának diplomája is van és ezért nagyon fontos az, hogy a munkáltatók ne csak abban gondolkodjanak, hogy takarítói állást vagy betanított munkát, esetleg portás állást ajánljanak fel az érintetteknek. Megfelelő munkaerő-feltárással, amiben szintén tudunk segíteni a minket megkereső munkáltatóknak, más státusban is el tudják látni a feladatukat teljesítménykiesés nélkül ezek az emberek.

Többek között munkaerő-piaci helyzetekről, lehetőségekről is szóltak a rendezvényen, ahol megpróbálták összehozni a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot. Bodogánné Orosz Dóra hallássérült. Azt mondta:

Az én tapasztalatom, hogy nyugaton nagyon sok hallássérült dolgozik például árufeltöltőként, pénztárosként – sajnos Kelet-Magyarországon nincs rá lehetőségünk, pedig nagyon szeretnénk hasonló munkakörökben dolgozni. Mi tudunk szájról olvasni, de azok a kártyák, kitűzők is segíthetnek, amelyekre rá van írva, hogy Hallássérült Vagyok. Azt meg tudom mutatni, elolvassák a halló vásárlók a feliratot és türelmesebbek lesznek, tudják, hogy hallássérült vagyok. Az én álmom, hogy keleten is legyen a hallássérülteknek nagyobb munkalehetőség.

A rendezvényen elhangzott, fogyatékosságügyi tanácsadás Nyíregyházán is elérhető – az információs és koordinációs pont a Körte utcán található.