Román Sándor Entertainment – A neves táncos új társulatával lép fel a Mandala Nyárban
Fotó: Mandala Dalszínház

Az ezeregy év, aztán más táncjátékok is vendégeskedtek jó évtizede az ExperiDance táncegyüttessel a nyíregyházi Szabadtéri Színpadon, a Mandala Nyár műsorán. Román Sándor most új társulattal és új műsorral, Az afférral érkezik a Sóstói Múzeumfaluba augusztus 22-én, vasárnap, este 8 órától.

Az egész darabot áthatja Román Sándor ars poeticája. „Ritmus és mozgás. Ez az élet... Táncolnak a csillagok az égen, táncolnak a tűzben a lángok, táncol a fény a víz tükrén, táncol a lélek és táncol a test is. A test, mely minden tapasztalás és minden kifejezés eszköze. És ezért a mindenség a tánc, mert mindenkinek ad valamit. Van, akit gyönyörködtet, van, akit szórakoztat, ...és van, akit gyógyít.  A táncban minden benne van, amitől ember az ember és amitől élet az élet. A szenvedély, a szeretet a szerelem, az erő és a jóság.” Olvashatnám tovább ezeket a remek gondolatokat, melyeket az ExperiDance együttes egykori alapítója, Román Sándor táncművész, koreográfus fogalmazott. Most Az affér című produkcióval érkezik Nyíregyházára, postosabban Sóstóra a Román Sándor Táncszínház. A tájékoztatón elhangzott jellemzésből világos, hogy ez egy Rómeó és Júlia történet.

„Igen, ez egy modern Rómeó és Júlia. Azért modern, mert mai környezetben játszódik, és azért ügyeltem arra, hogy amellett, hogy az ismert történést, az ismert sztorit már tudja a néző, nekem egy olyan világba kellett – vagy én szerettem volna –, és bele is helyeztem abba a világba, ami újszerű, amit ma az emberek szívesen fogadnak, élményszámba megy, és a különlegességét az határozza meg, hogy olyan tánctechnikával és olyan színészi játékkal és olyan látvánnyal raktam össze a produkciót, ami magamhoz képest is újszerű” – mesélt a nyíregyházi előadást ajánló tájékoztatón Román Sándor, a Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje.

Ahogy a művész fogalmaz, tovább fejlesztette az egykor megalkotott stílust, mely ötvözte a magyar néptáncot, a klasszikus balettet és a kortárs táncot. Még tisztább, még szórakoztatóbb programjuk, illetve mind a négy, ami az elmúlt közel két esztendőben született. Műsoruk most is fényekkel, füsttel és köddel, a legmodernebb vetítőgéppel, utánozhatatlan látvánnyal fogadja a nézőket. A Román Sándor Tánctársulatot egykori ExperiDance-tagok és fiatal művészek alkotják. Köztük nyíregyházi táncosok is. Íme: Mercutio.

„Mindamellett, hogy Román Sándor nagyon precíz, nagyon odafigyel az apróságokra, viszont ami különleges, hogy Az afférnál előfordult, hogy szabad kezet adott a táncosainak. Lehetőséget kaptunk arra, hogy mi is találjunk ki motívumokat a darabba. Ez Az affér eléggé eklektikus – magyar néptánc, balett –, de megjelenik benne a sztepp tánc, az emeléstechnika is, és hasonlók” – mondta Dalanics György, a nyíregyházi származású táncművész.

Az affért augusztus 22-én, vasárnap 20 órától láthatják a Mandala Nyár programjában a Sóstói Múzeumfaluban. Ezután augusztus 27-én Udvaros Dorottya Majdnem valaki című koncertje zárja a Mandala Nyár 29 Plusz sorozatát.