Kupakgyűjtés Nyírszőlősön – Nemes cél érdekében várják a műanyag kupakokat
Fotó: Szarka Lajos

Műanyag kupakgyűjtő edényt helyeztek el Nyírszőlősőn, a Kollégium utcán. Egy helyi család ötlete alapján készült el a szív alakú gyűjtő, a befolyt összegből beteg gyerekeket szeretnének támogatni.

Szív alakú kupakgyűjtőbe várják a feleslegessé vált műanyag darabokat Nyírszőlőn. A kupakgyűjtésnek sok éves hagyománya van országszerte, jótékony célra, általában beteg gyerekek segítésére szólnak ezek a felhívások. Nincs ez máshogy itt sem, egy háromgyerekes család ötlete alapján, saját maguk készítették el a gyűjtőt.

„Sajnos az év elején a legkisebb gyermekünknek, a kisfiunknak volt egy komoly szívműtétje és akkor Budapesten elég sok rossz állapotban lévő csecsemőt és gyermeket láttunk, és gondolkoztunk, hogy lehetne minél több gyereket támogatni. A feleségem találta ki, hogy készítsük el azt a kupagyűjtő szívet.” - mesélte az ötletgazda, Holp János.

Hamar megtelhet

Már a leleplezés előtt híre ment a kupakgyűjtőnek, volt aki szerdán reggel egy nagy szatyorral érkezett a Kollégium utcára. A nyírszőlősi család felkereste az alpolgármestert az ötlettel, Jászai Menyhért rögtön támogatta és segítette a megvalósítást.

„A pénzen túl, ami befolyik és nagyon fontos és hasznos, egyfajta közösségépítő ereje is van ennek a kezdeményezésnek. Ezért azonnal összeállt a kis csapat és kitaláltuk a helyszínt, megszereztük a szükséges engedélyeket és örülünk neki, hogy még így karácsony előtt egy nappal sikerült felállítani a kupakgyűjtő szívet.” - mondta Jászai Menyhért.

Dunántúlra viszik a műanyagot

A kupakok leadása sem egyszerű feladat, mint kiderült, Budapesttől nem messze, egy dunántúli cég veszi át a műanyagot. Az elszállítást is helyben vállalták el, egy nyírszőlősi vállalkozó.

„Holp János barátom kért fel arra, hogy mivel elég nehézkes itt ebből a régióból eljuttatni a felhasználási helyre ezeket a kupakokat, próbáljam már meg – mivel én elég sokat járom az országot – úgy összehangolni, hogy ez minél hamarabb eljusson a rendeltetési helyre. Én ezt szívesen elvállaltam és ez lenne az én feladatom, hogy amikor János szól, hogy megtelt a kis szívecske, akkor minél rövidebb úton eljuttatni a megfelelő helyre.” - tette hozzá Farkas Attila, nyírszőlősi vállalkozó.

Az ötletgazda család bízik benne, hogy minél többször tudják majd kiüríteni a kupakokkal megtelt szívet és sok beteg gyereknek tudnak majd segíteni a befolyt összeggel.

Kapcsolódó galéria

Kupakgyűjtő Nyírszőlősön