Robottechnológia, fém- és famegmunkáló eszközök, 3D nyomtatás a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben
Fotó: Szarka Lajos

Robottechnológia, fém- és famegmunkáló eszközök, 3D nyomtatás – többek között ilyen eszközökkel ismerkedhetnek meg az általános iskolások a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye jóvoltából. A műhely a pandémia miatt házhoz jön, a szakemberek úgy döntöttek, hogy iskoláról iskolára járva mutatják meg a tanulóknak a digitális kultúra világát. A mai napon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolába látogattak el, ahol látványos gyakorlati órákat tartottak.

 

Telefonról vezérelték a tankot, programozták az okosdarazsakat és közben szakadatlanul dolgozott a 3D nyomtató. Három óra erejéig a Móricz Zsigmond Általános Iskolába költözött az a digitális arzenál, amivel az elmúlt években a Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyét felszerelték.

Az órán részt vevő felsősök nagyon élvezték, hogy játékos körülmények között ismerkedhetnek meg a digitális világgal. Sőt, volt, aki elgondolkodott azon, milyen területeken dolgozhatnak majd emberek helyett a robotok.

A Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye öt éve működik, nagy sikerrel. A pandémia miatt azonban az elmúlt másfél évben kevesebb gyereket fogadtak, ezért most úgy döntöttek, hogy a mobilis eszközeiket összepakolják és iskoláról iskolára járva mutatják be, hol is tart a digitalizáció.

Forgács Richárd, a Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyének vezetője kiemelte:

Előtérbe helyeztük a programozást, tehát olyan eszközökkel próbáltunk fellépni itt, ahol a programozás alapjait el tudják sajátítani a gyerekek, tehát az algoritmiku gondolkodás az, ami előtérbe helyezhető, a nagyon egyszerű programozható robottól, a bonyolultabb humanoid robotokig minden megtalálható.”

A bemutatóórákkal a Szakképzési Centrum nem titkolt célja, hogy a gyerekek kedvet kapjanak valamilyen szakmához.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette:

Itt a játszva tanulásnak óriási szerepe van, az alkotás örömének, a felfedezésnek és természetesen nem titkolt célunk az, hogy népszerűsítsük a szakképzést, hogy megismertessük ezeket a területeket.

A mobil digitális alkotói közösséget igény szerint meg is rendelhetik az iskolák. Hetente szerda és péntek között szó szerint házhoz viszik a digitális alkotóparkot.  

 

Kapcsolódó galéria

Mobil alkotóműhely a Móricz Zsigmond iskolában