Robotokhoz értő fiataloké a jövő!
Fotó: Kohut Árpád

Robotok versenyeztek Nyíregyházán. A Digitális Tudásközpont felső tagozatos diákok számára írt ki megyei versenyt, melyen saját robotjaik mérkőztek meg egymással. 14 csapat intelligens gépeinek egy tereppálya akadályait kellett leküzdeniük.

Gurul, fordul, szlalomozik, és még focizik is. Ilyen robotokat készítettek a 10–14 év közötti gyerekek a Digitális Tudásközpont megyei robotversenyére.

Bökönyi Levente 14 éves, kedveli a matematikát és az informatikát, és azt mondja, beszippantotta a robotépítés. Szerinte a robottechnológia már most a mindennapok része, hiszen nemcsak az autógyártásban, hanem például az egészségügyben is használják őket. 

Úgy végzik el a műtétet, hogy sokkal hamarabb begyógyul utána a seb, és ezáltal tudják segíteni az emberiséget” – mondta el.

A megyei versenyre 14 csapat érkezett. Közülük négy csapatot a nyíregyházi Digitális Tudásközpont tanárai készítettek fel a versenyre. Az oktatók azt mondják, a robotépítő gyerekek zseniális aggyal rendelkeznek és csak apróságokban kell nekik segíteni.    

Bakti András Tamás felkészítő tanár kiemelte: „Olyan problémákra szoktak megoldást találni, ami lehet, hogy nekünk eszünkbe sem jut, mert a felnőttek másképp gondolkodnak, mint a gyerekek és igazából abban kell segítséget nyújtani nekik, hogy működik egy fogaskerék, vagy hogyan kell csapágyazni egy tengelyt.”

A Digitális Tudásközpontban azt is elmondták, mit tanulnak a gyerekek egy ilyen verseny során.

Béres Edina, a Digitális Tudásközpont vezetője elmondta: „A technikai, technológiai dolgokat, a programozást, a digitális ismereteket, de aki saját készítésű robottal készült, ők barkácsolnak, 3D nyomtatáshoz terveznek, kinyomtatjuk, lehet, hogy csak harmadszorra sikerül, akkor háromszor is kinyomtatjuk, de mindenképp sokat tanulnak.”

A digitális kompetenciák fejlesztése mindezek mellett már a jövő Magyarországáról szól. Ha nem is minden robotépítőből lesz majd tervezőmérnök, de remélhetőleg itt kedvet kapva egyre többen érdeklődnek majd a természettudományok és a digitalizáció iránt.

Kapcsolódó galéria

DKC Robotika verseny a Digitális Tudásközpontban