Roadpol akció – Közúti ellenőrzés Nyíregyháza útjain
Fotó: police.hu

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a Roadpol szervezésében várható idén is kilenc akció. A nemzetközi együttműködés során végrehajtott rendőrségi program a közlekedés biztonságát célozza. Ezen a héten a biztonsági eszközök használatát ellenőrzik Nyíregyháza útjain is.

 

A megyeszékhely forgalmas útjain állítják le az autósokat ezen a héten a rendőrök, hogy ellenőrizzék a biztonsági öv, a gyerekülés, és a motorosoknál a bukósisak használatát. Megdöbbentő az adat, miszerint az elmúlt 3 nap alatt közel 500 sofőrrel találkoztak a rend őrei, akik nem használták az említett védőeszközöket.

„Jelenleg az aktuális tavaszi téma a biztonsági öv használata. Itt a Roadpol első állomása van ezen a héten.  13–19-ig tart ennek az akciósorozatnak a végrehajtása. Mi, a vármegyei rendőr-főkapitányság 5 napon keresztül, helyi szerveket bevonva, négy-négy helyszínen tartjuk az ellenőrzéseket, másfél órás időintervallumban, hétfőtől péntekig” – nyilatkozta Koncz László rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Közigazgatási bírság, pénzbüntetés és büntetőpont is jár a szabálytalankodónak. Persze most sem a büntetés a cél – szögezte le a rendőr alezredes –, valójában a biztonságos közlekedés az ellenőrzések célja.

„Akár testkamerával, akár menetrögzítő kamerával, akár a városban található térfigyelő kamerák segítségével is tudjuk ellenőrizni az állampolgárokat, hogy használják-e szabályszerűen a biztonsági övet. Aki nem használja, annak megfelelően intézkednek a kollégáim. Szabad szemmel is természetesen ugyanúgy látják, észlelik a szabálysértést vagy jogsértést, intézkedés alá vonják az állampolgárokat. A Roadpol program témája a következő hónapban szintén a biztonsági öv lesz, azt követően a szokásoknak megfelelően a sebességellenőrzés, a nehéz tehergépjárművekkel, illetve a buszokkal kapcsolatos ellenőrzési sorozat következik, ugyanúgy, mint az előző évben, de most egymás után kétszer lesz a biztonsági öv használatának ellenőrzése” – folytatta Koncz László.

Ezek a nemzetközi ellenőrzések 28 ország területére terjednek ki. Az éves munkanaptár szerint a tavaszi terven túl az ittas és drogos vezetőket igyekeznek majd kiszűrni. Ezen túl szeptemberben ismét lesz Focus on the Road kampány – írja a rendőrségi tudósító –, mely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul, tehát pl. a mobiltelefon használatát vizsgálja.

A 24 órás ellenőrzések közül a Speedmarathon várható időpontja április 21., az Alcohol & Drugs marathoné pedig június 17. és 18.