Rengeteg a viharkár – Jó tanácsok a Katasztrófavédelemtől
Fotó: Illusztráció

Több mint 300, viharok okozta káresethez vonultak ki a megyebeli tűzoltók az első félévben. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a júniusi esőzések kapcsán néhány jó tanáccsal próbálják segíteni az állampolgárokat. Fontos például kiemelni, hogy 15–20 centiméter alatti vízbetörés esetén nem tudják használni a szivattyúkat, nagyobb vízszintmagasság esetén tudnak hatékonyan segíteni.

Tavasszal súlyos aszály volt jellemző hazánkban, alig esett az eső, a csapadék nem volt számottevő. Az elmúlt hetekben azonban szinte nem volt olyan nap, amikor kora estére ne érkezett volna meg Nyíregyházára és a megye különböző területeire az eső. Ezzel párhuzamosan rendkívüli mértékben megnövekedett a viharkárral kapcsolatos katasztrófavédelmi beavatkozások száma júniusban, ha az egész fél évet nézzük, 324 esetben vonultak ki a megyebeli tűzoltók viharok okozta káresetekhez.

„Ezek többsége, közel kétharmada tulajdonképpen fakidőlés volt, közel egyharmada vízeltávolítás, vízszívatás, illetve néhány esetben épületekben bekövetkező károknál kellett tűzoltói munkát, feladatot ellátni. Ez a több mint 300 eset azt követeli, hogy néhány alapvető magatartási szabályra, illetve a káresetekre vonatkozó állampolgári tudnivalókra felhívjuk a figyelmet. Ha észleljük valamilyen felületen, hogy a meteorológiai előrejelzés felhőszakadást vagy zivatart jelez, akkor néhány alapvető teendőnk van” – mondta Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Ezek alapvetően egyszerű feladatok, be kell zárni a nyílászárókat, ajtókat, ablakokat, fel kell készülni egy esetleges áramszünetre is, legyen kéznél elemlámpa vihar idején. Villámlás idején az elektromos berendezések áramtalanításáról is gondoskodni kell – tette hozzá Leskovics Zoltán.

Teendők kár esetén

„Amennyiben mégis bekövetkezik valamilyen káreset a tulajdonunkban lévő ingatlanon, akkor azt természetesen jelezni kell a 112-es segélyhívón keresztül. Fontos, hogy el kell mondani, hogy hol történt az esemény, milyen eseményről van szó, van-e ember életveszélyben, illetve be kell mondani a jelző személynek a nevét és elérhetőségét. Amit a Katasztrófavédelem ilyenkor tesz, az az, hogy a beérkező segélyhívásokat súlyozza, szakmai kifejezéssel priorálja, tehát az eset jellegétől és súlyosságától függően fog különböző egységeket riasztani, illetve vonultatni a káresethez. Amit még el kell mondanunk, hogy vízszívatásra, vízeltávolításra vonatkozó jelzés esetén 15–20 centiméternél alacsonyabb vízszintmagasság esetén a rendelkezésre álló, folyadékszállításra szolgáló eszközeink, magyarul a szivattyúink, nem képesek eltávolítani, tehát e fölötti vízmagasságnál tudunk hatékonyan beavatkozni” – tette hozzá a tűzoltósági főfelügyelő.

Öngondoskodás

Ha korábbi viharok alkalmával már többször előfordult a vízbetörés egy adott ingatlannál, akkor az öngondoskodásra hívják fel a figyelmet a Katasztrófavédelem szakemberei, ilyen esetekben érdemes saját eszközöket is beszerezni. Amennyiben valaki segítséget kért, de időközben megoldódott a probléma és már nincs szüksége kárelhárításra, akkor azt is jelezzék az állampolgárok a 112-es telefonszámon, mondta Leskovics Zoltán.