Rendszám nélküli gépkocsik: folyamatosak a lakossági bejelentések
Rendszám nélküli gépkocsik: folyamatosak a lakossági bejelentések

Mint ahogyan arról már legutóbbi lapszámunkban is beszámoltunk, a Közterület-felügyelet június 7–11. között akciót tart Nyíregyházán. Ennek célja, hogy felderítsék a város közterületein tárolt hulladékká vált, rendszám nélküli járműveket. Az akció hírére azóta is folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések a felügyelet telefonszámára, mert bizony nem egy olyan gépkocsi van a város területén, ami már hosszú ideje nem mozdult, és foglalja a parkolót az ott lakóktól.

A Közterület-felügyelet nemcsak most, hanem minden évben kiemelt figyelmet fordít a hatósági jelzéssel nem rendelkező gépjárművekre, ugyanis ezek amellett, hogy rontják a város képét, parkolóhelyeket foglalnak el. Bodrogi László felügyeletvezető megkeresésünkre a tavalyi számokat illetően elmondta: 20 rendszám nélküli gépkocsit szállítottak el helyi közútról, ebből 6-ot kiváltottak, a többit elbontották, hat hónap tárolás után, 34 esetben pedig eljárást kezdeményeztek, forgalmi rendszámmal rendelkező hulladékká vált gépkocsi esetében.

Először felszólítják

– A rendszámmal ellátott, műszakival nem rendelkező autók esetében az üzembentartó ellen eljárást kezdeményezünk. Magánszemély esetén maximum 200 ezer forint a kiróható bírság összege, cégek esetén pedig kétmillió forint. A rendszámmal nem rendelkező gépkocsi szélvédőjén a felügyelő értesítést hagy, melyben tájékoztatja a gépkocsi üzembentartóját, hogy szállítsa el az autót, helyezze forgalomba vagy kössön rá közterületbérleti szerződést. Az ügyintézésre tíz nap áll rendelkezésére, amennyiben ezalatt az idő alatt nem teszi meg, akkor elszállítjuk a gépkocsit. Maximum hat hónapig tároljuk az autókat, addig az üzembentartó kiválthatja járművét a szállítási és a tárolási költség megfizetése után, ezt követően bontóba kerül. Ha az üzembentartó eddig nem váltja ki a járművet, az elszállítási és a 183 napra eső tárolási költséget akkor is ki kell fizetnie, ami tetemes összeg, csaknem 300 ezer forint.

Idén már 4 rendszám nélküli gépkocsit szállítottak el, és ebből eddig csak egyet váltottak ki, három gépkocsit még tárol a Közterület-felügyelet. Forgalmi rendszámmal rendelkező autók esetében pedig 8 alkalommal kezdeményeztek eljárást. Az pedig, hogy hány ilyen gépkocsi van még a városban, ezen a héten, az akció során kiderül.

– Kevés a rendszám nélküli roncs. A rendszámmal ellátott gépkocsi esetében nehéz megállapítani a roncs jelleget, különösen most, a pandémia idején, hiszen annak a gépkocsinak, amelyiknek most lejárt a műszaki engedélye a forgalmi szerint, a veszélyhelyzet végéig ennek ellenére érvényesnek kell tekinteni azt. Hulladéknak kinéző gépkocsi, amelyet a lakosság bejelent, jellemzően ilyen műszakival rendelkezik. De kifejezetten rendszám nélküli roncs gépkocsit inkább családi házas övezetben találunk.

Tegyenek bejelentést!

A Közterület-felügyelet kéri a lakosságot, ha környezetükben tudnak ilyen gépjárműről, tegyenek bejelentést telefonon a nap 24 órájában hívható 42/414-118-as ügyeleti számon, elektronikus úton a kozterulet.felugye­let@nyir­egyhaza.hu e-mail-címen, vagy személyesen, az ügyfélszolgálaton hivatali ügyfélfogadási időben a Bethlen Gábor utca 1. szám alatt, illetve bármelyik szolgálatban lévő közterület-felügyelőnél.