Rendhagyó húsvét – Programok helyett online lehetőségek
Fotó: Szarka Lajos

A húsvét a kereszténység legnagyobb, a valláson túl pedig a tavasz eljövetelének ünnepe. Ebben az évben a koronavírus-járvány miatt online programokkal készültek Nyíregyháza kulturális intézményei a húsvétra. Az egészségügyi szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy mindenki a legszűkebb körben töltse a hosszú hétvégét.

 

A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét és bár az alapüzenete 2000 éve ugyanaz, mégis minden évben lehet találni egy aktuális, plusz gondolatot is. Idén ez a remény lehet, a húsvét reményt ad egy olyan kérdésben és időszakban, amikor nagyon sok válasz nem érkezik meg.

A húsvét üzenete

Az ünnep lényege évszázadok óta az élet győzelme a halál fölött.

„A húsvét azt az üzenetet hozza nekünk, hogy az ember több mint egy test, a test-lélek-szellem egysége több mint a születés és a halál megélhető valóság. Annak a valóságnak a teljességéről beszélünk a húsvétban, hogy az ember az örök élet teljességére van meghívva és ennek a megváltása, ennek a kifizetése történt meg azon az első húsvéton és nagypénteken, amikor Krisztus vállalta értünk, hogy ha kell, az élet legnehezebb pontjára, a halál pillanatáig is elmegy, hogy megmutassa az emberek számára, hogy az Istennek a terve az Ő szeretetén keresztül az örök élet teljessége” – mondta Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke.

Hagyományok

A valláson túl a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, a különböző hagyományok minden évben életre kelnek a Sóstói Múzeumfaluban és bár a pandémia miatt a skanzen zárva tart, online, a közösségi médián keresztül különböző érdekességekkel várják a látogatókat.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tele van a nagyböjti időszakkal kapcsolatos hiedelmekkel és szokásokkal, aminek a csúcspontja az a nagyhét, ezen belül is a nagycsütörtöktől kezdődő szokásokat szoktuk inkább emlegetni. Nyíregyháza bokortanyáiban például kolomppal, csengővel mentek körbe a gazdák és a cselédek, és így próbálták elűzni a rágcsálókat, hogy semmi kár ne legyen abban az évben. Nagypénteken, Jézus Krisztus az utolsó vacsorát követően a Gecsemáné-kertbe ment, a tirpák bokortanyákban az asszonyok ilyenkor kis kertekbe mentek imádkozni, a gazdurak pedig csendes helyre vonultak el elmélkedni. Nagypéntek a kereszténység számára egy kiemelt ünnep, ilyenkor még protestánsok is böjtölnek, ők sem esznek húst” – tudtuk meg Baloghné Szűcs Zsuzsannától, a Sóstói Múzeumfalu igazgatójától.

Hímestojás-kiállítás

A Kállay Gyűjtemény is készült a húsvétra, az éves programtervben szerepelt egy különleges hímestojás-kiállítás. Eredetileg nem online formában szerették volna ezt bemutatni a közönségnek, de a járvány miatt csak az interneten keresztül tekinthetik meg egyelőre ezeket a hímes tojásokat.

„Mészáros Józsefné Ilike tojásfestő kiállítási anyagából körülbelül 500 darab tojás került a Kállay Gyűjteménybe, ez online is megtekinthető, egy tárlatvezetéssel egybekötött filmet is készítettünk, valamint a tojásfestés rejtelmeibe is szeretnénk beavatni az érdeklődőket. Ezt is online fogjuk közvetíteni. Különböző technikákkal készíti a tojásokat az alkotó, két egyforma nincs a gyűjteményében. Éves szinten csaknem 1000 darabot szokott rendelésre is készíteni múzeumokba és magánszemélyeknek is” – mesélte a tárlatról Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője.

Vigyázzunk egymásra

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője arra kéri a lakosságot, hogy húsvétkor is mindenki a legszűkebb családi körben töltse az ünnepet. A már beoltott nagyszülők látogatása is csak rövid legyen, a járványügyi szabályok betartása mellett.

Kapcsolódó galéria

Tojásvarázs