Regionális vasutasnap Nyíregyházán: van jövője a fenntartható közösségi közlekedésnek
Fotó: Trifonov Éva

Ismét Nyíregyházán, a múzeumfaluban tartotta az egyik regionális vasutasnapot a MÁV Zrt. A szombati rendezvényen a Volánnal kibővült óriásvállalat nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója is részt vett, aki kijelentette, a vasútnak komoly jövője van a fenntarthatóságra törekvő globális világban, a személy- és árufuvarozásban egyaránt. A színes programokkal tarkított napon a Hungary Helps Ügynökség megköszönte a térségben dolgozók példamutató munkáját az ukrán háborús menekültek vasúti közlekedésének koordinációjában.

„Mozgásban tartjuk az országot”

– A vasúttal mozgásban tartjuk az egész országot – utalt arra megnyitóbeszédében dr. Pafféri Zoltán, a 72. vasutasnap regionális rendezvényén, hogy a COVID előtti utolsó évben 1 milliárd embert mozgattak meg. S mivel 2021 óta a MÁV csoport a Volánnal kibővült, összesen 56 ezer munkavállalóval az ország legjelentősebb vállalatává vált. A MÁV Zrt. néhány hete kinevezett elnök-vezérigazgatója a nyíregyházi rendezvényen hozzátette, július 2. szombatja a vasutasság ünnepe – fontos az infrastruktúra, de akik az egészet életben tartják, azok a vasutasok.

A magyar vasút szíve, központja

– Nyíregyháza, illetve az ehhez kapcsolódó záhonyi térség az a magyar vasútnak a szíve, központja. A nemrégiben elhunyt Moldova György az „Akit a mozdony füstje megcsapott” című művében azt mondta, hogy aki Záhonyban, Nyíregyházán nem járt vasutasként, az még nem volt igazán vasutas. Ezt, akik itt vannak, azok pontosan tudják, érzik, látják, ami ezen a területen, ebben a térségben nem történik meg, az nincs a vasúton – hangsúlyozta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Környezetvédelem és a fenntarthatóság

Dr. Pafféri Zoltán szerint a vasútnak, a közösségi közlekedésnek nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében 2050-re át kell állítani az árufuvarozás felét vasúti közlekedésre, s növelni kell a személyszállításban is a vasút részarányát. A MÁV-VOLÁN csoport javaslatát idézte: fel kell szállni vonatra és autóbuszra, ezzel mindannyian lépéseket tehetünk e hosszú távú cél irányába. Az elnök-vezérigazgató beszédében kiemelte, ebben a térségben különös kihívást jelent az Ukrajnában dúló háború következtében az onnan menekülő embertömegek ellátása és utaztatása.

Segítség az Ukrajnából menekülőknek

Kollégáinak megköszönte a helytállást, emberséget, s nemcsak ő, hanem egy ceremónia keretében a Hungary Helps Ügynökség is. A világszerte elismert kormányzati nonprofit szervezet vezérigazgatója beszédében azt mondta, hazánk eddig több mint 800 ezer Ukrajnából menekülőnek nyújtott segítséget, a szülőföldön maradottak számára pedig jelentős segélyt. Határainkat naponta tízezrek lépik át, akik elsősorban a határszéli, megyebeli településeken találnak szállást, ellátást.

Köszönet a megyei vasutasoknak

– A Magyar Államvasutak is gyorsan reagált a felmerülő problémára, és szinte azonnal biztosított a menekültek számára ingyenes utazási lehetőséget a szolidaritási jeggyel, illetve különvonatokat indított a részükre. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vasutasok a Záhony-Csap nemzetközi határátkelőn kiemelt terhelésnek voltak kitéve, és vannak kitéve napjainkban is. Ez a menekültáradat nemcsak fizikailag jelent megterhelést a vasutasok számára, de lelkileg is nagy tehertétel – fogalmazott Kovács-Pifka Péter vezérigazgató. Ezért a Hungary Helps Ügynökség oklevelekkel tisztelgett a vasúti dolgozók példamutató munkája előtt, amelyet az ukrán háborús menekültek vasúti közlekedésében történő utaztatásában, annak koordinációjában nyújtottak. Hatan vehették át az elismerést, volt köztük főnökségvezető, nemzetközi vezető jegyvizsgáló és mozdonyvezető is. Kovács-Pifka Péter vezérigazgató hozzátette, reméli, hogy nemsokára a hazautaztatásban lesznek plusz tennivalóik.

Színes programok

A nyíregyházi regionális rendezvény szervezői, a VOKE Vasutas Művelődési Ház színes programokkal várta az érdeklődő ezreket a múzeumfaluban. A vállalkozó csapatok főzésben mérték össze tudományukat, a kisebbeket a tűzoltóság és rendőrség bemutatója, valamint például népi játszótér is várta. A színpadon a helyi művészeti együttesek mellett Zoltán Erika volt a nap sztárvendége, valamint a Dumaszínház nyíregyházi kötődésű sztárja, Ráskó Eszter is szórakoztatta a juliális résztvevőit.

Kapcsolódó galéria

Vasutasnap 2022