Regionális Vasutasnap és Juliális – Közös rendezvény a MÁV és a Volán szervezésében

Első alkalommal szervezett közös vasutasnapot és Juliálist a MÁV és a Volánbusz Zrt. Nyíregyházán. A MÁV-Volán integráció nem valaminek a kezdete, sokkal inkább a folytatása – mondta köszöntőjében a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója a rendezvényen.

Retró buszos fotózkodás egy régi Ikaruson, népi játszótér a gyerekeknek, egész napos lovas kocsikázás és finom ételek – többek között ezek a programok várták a regionális Vasutasnap és Juliális résztvevőit.

Vasúti és buszközlekedés Nyíregyházán

Nyíregyházára 1858-ban gördült be az első vonat, azóta szolgálja a város teher- és személyszállítását egyaránt. Jászai Menyhért alpolgármester felidézte a megyeszékhely és a társaság közös munkáit az elmúlt időszakból.

Amikor megvásároltuk a 41 CNG autóbuszt, akkor már közösen fejlesztettük hozzá a töltőállomást a Volán társasággal. A napokban folyik az új telephely egyes számú részének műszaki átvétele és bízzunk benne, hogy megvalósul a következő etap is, de ugyanúgy fontosnak tartjuk a Nyíregyháza és Debrecen közötti vasútfejlesztést, az intermodális csomópont megépítését, ezekre nagy várakozással tekintünk és szorosan együtt fogunk működni a menedzsment és a munkatársak tagjaival. A Volánbuszt illetően hatalmas sikere van és hatékony Nyíregyházán a 3 éve bevezetett új ütemezett menetrendnek, az új tarifarendszernek, amit nagyon szeret a lakosság és az itt működő nagy vállalkozások is” – mondta köszöntőjében Jászai Menyhért alpolgármester.

A rendezvényhez kapcsolódóan különböző elismeréseket, kitüntetéseket is átadtak, az igazgatói dicséreteket személyesen vehették át a hétvégi Juliálison.

Folytatják a közös munkát

A MÁV-Volán integráció nem valaminek a kezdete, sokkal inkább a folytatása – mondta köszöntőjében a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója, majd felidézett néhány fontosabb dátumot: 1846. július 15-én átadták Magyarország első vasútvonalát, 1903. Miskolc–Diósgyőr, elindul az első buszos közszolgáltatás, majd 1927-től folyamatos volt az együttműködés egészen a ’60-as évekig.

A tanulság az az, hogy amit az alapító atyák egyszer kitaláltak az 1920-as, ’30-as években, az nagy valószínűséggel jól működött, jól tudott együttműködni és akárhogy nézzük, visszatérünk a gyökerekhez, visszatérünk oda, ahova a közös munkát, a közös együttműködést megalakítottuk, kialakítottuk. Fontosnak tartom, hogy ezek a rendezvények, ezek az értékmegőrző összejövetelek mégiscsak azt jelképezik, hogy a MÁV-Volán csoport a magyar államiság egyik fontos része. A közel 150 éves vagy több mint 150 éves MÁV-os múlt, a közel 95 éves volános múlt, igenis ez egy komoly tradíció, ami a magyar államiságunk része” – mondta megnyitó beszédében Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

2023-ban első alkalommal szervezett közös regionális Vasutasnapot és Juliálist a MÁV és a Volánbusz Zrt. a Sóstói Múzeumfaluban.

Kapcsolódó galéria

Juliális Vasutasnap a Sóstói Múzeumfaluban